Tilpas udsædsmænden af vintersæd til såtidspunktet
Få råd om optimal udsædsmængde og gradueret udsædsmængde
Såningen er godt i gang de fleste steder, noget vintersæd er sået tidligt inden 7. september som alternativ til efterafgrøder og i disse dage bliver der sået meget vintersæd. En del steder vil senere såning også være aktuel, det kan for eksempel være på marker hvor man udsætter såtidspunktet for at mindske problemer med græsukrudt eller angreb af bladlus som kan overføre havrerødsot.
Plantetal afhænger af sådato
Det anbefalede plantetal i vintersædsarterne afhænger af sådatoen. For vinterhvede ligger det anbefalede plantetal på omkring 200 planter pr. m2 ved såning den 1. september stigende til knap 400 planter pr. m2 ved såning den 1. oktober.
Ved tidlig såning er der en betydelig risiko for, at plantebestanden bliver for tæt, hvilket øger risikoen for udvintring, sneskimmel og lejesæd i afgrøden det følgende år. En tidlig sået plantebestand af passende tæthed fremmer derimod buskningen, hvilket resulterer i stærke planter, som har optimale forudsætninger for at klare sig gennem vinteren.
Det er derfor vigtigt at vælge den rette og lave udsædsmængde ved tidlig såning. For at fastholde udbyttet ved sen såning er det vigtigt at udsædsmængden tilpasses og øges jo senere der sås.
I figur 1 vises anbefalede udsædmængder af vinterhvede i forhold til såtidspunktet. Udsædsmængderne gælder en gennemsnitlig dansk lokalitet. På kolde lokaliteter hæves udsædsmængden, hvorimod udsædsmængden kan nedsættes lidt på varmere lokaliteter. Den anbefalede udsædsmængde gælder i et godt såbed og under forhold med tilstrækkelig fugt til, at kernerne spirer umiddelbart efter såning.
Udsædsmængden beregnes som
I september kan forventes en markspiring på 85-95% og i oktober på 80-90 %.
På vores hjemmeside kan du finde en udsædsberegner som kan anvendes i alle afgrøder.
Gradueret udsædsmængde
Har man en uensartet jord og udstyr til at graduere udsædsmængden, er det oplagt at graduere udsædsmængden efter forskelle i vækstmuligheder indenfor marken. Der kan være behov for at så mere på bakketoppe med dårlig fremspiring, og mindre i fugtige lavninger med kraftig plantevækst. Kort til graduering kan for eksempel udarbejdes i programmet CropManager.
SEGES har udviklet en model for graduering af udsædsmængden, som er tilgængelig i CropManager. Udgangspunktet er multispektrale (NDVI) billeder taget med satellit. Du får mest ud af at justere udsædsmængden hvis der er en vis variation i marken.
Det er ofte de samme steder i marken, hvor det år efter år kniber med etablering af afgrøden. Det kan der gøres noget ved, hvis du har en såmaskine, der kan justere udsædsmængden ved såning efter tildelingskort. Et sådan tildelingskort til udsæd kan udarbejdes i CropManager, ligesom til eksempelvis kvælstof til vinterraps og vinterhvede. Dette vil bidrage til at øge udbyttet og samtidig hjælpe med at bekæmpe græsukrudt i de normalvis tynde områder af marken.
Det er fornuftigt at øge udsædsmængden i de områder af marken, hvor det hvert år kniber med etableringen. Via satellitbilleder er det muligt at få et hurtigt overblik over, hvor i marken disse tynde områder er. I områder hvor afgrøden står tæt f.eks. i lavninger, hvor næringsrig jord er vasket ned gennem årerne, vil en reduktion af udsædsmængden spare dyr udsæd, og reducere risikoen for lejesæd. Modellen for gradueret udsæd i CropManager, udnytter således forskellene i NDVI-værdier til at give et bud på en graduering af udsædsmængden. Udsædsmængden øges, hvor NDVI er lavere end gennemsnittet for marken og reduceres, hvor NDVI er højere end gennemsnittet for marken.
Det er afgørende at understrege, at modellen giver et første bud på fordelingen af udsæd i marken, og det er op til landmanden at vurdere, om det ser fornuftigt ud, og om der er områder, hvor den beregnede udsædsmængde skal justeres inden kortet bruges i såmaskinen. Det er muligt at justere sit tildelingskort direkte i CropManager inden man tager det i brug.
Tryk her for at se en lille video som Seges har lavet om hvordan du bruger crop manager og hvordan du kommer i gang med at graduere udsædsmængden.