Skadedyr i vinterrapsen?
Se hvordan du kan kende forskel på jordloppe og snegle angreb i din raps og få styr på bekæmpelse!
Jordlopper
Det meste rapsudsæd der anvendes i år, er ikke bejdset med midler med effekt på rapsjordlopper. I flere marker vi har været i, er det nemt at finde angreb både af jordlopper og snegle på de små planter.
Det er derfor vigtigt at holde øje med angreb i marken og sætte ind, hvis der konstateres betydende angreb.
Når rapsplanterne er helt små, hæmmes de kraftigt af de gnav jordlopperne laver i bladpladen. Ved kraftige angreb ligner det et skud hagl der har ramt planterne. Senere på efteråret er det jordloppernes larver der skal bekæmpes. Larverne kan gnave sig ind i rapsstænglerne og leve der til foråret.
Se billede af plante herunder med tydelige angreb af rapsjordlopper.
Bekæmpelse af jordlopper anbefales primært med Lamdex eller Kaiso Sorbie – husk at Karate 2,5 WG ikke længere er tilladt at anvende eller opbevare på bedriften.
Brug 0,15-0,2 kg/ha Lamdex eller 0,075-0,1 kg/ha Kaiso Sorbie.
Mavrik og Mavrik Vita kan også anvendes, men har ikke vist samme effekt som Lamdex og Kaiso Sorbie.
Snegleangreb i raps
Angreb af snegle ses som gnav i bladkanten, og ved kraftige angreb kan sneglene æde hele planten. Angreb er ofte værst efter ”fugtige” forfrugter som frøgræs, kløvergræs og kløverfrø. I marker med direkte såning, afgrøderester og knolde, hvor larverne kan skjule sig, er der øget risiko for angreb.
Bekæmpelse anbefales med Sluxx HP (eller tilsvarende parallelprodukt – Agros Pro Sneglekorn / ATR Sneglekorn / LFS Sneglegift HP) med 4-5 kg/ha. Ferrex kan også anvendes, men har i flere forsøg vist svagere effekt.
Se billede med gnav i bladkanter i mark ved Haslev. Her er også spredt blå sneglekorn.
Vær meget opmærksom på, hvornår sneglekorn er spist op og sørg for, at der følges op med ny behandling senest dagen efter der er spist op.
På billedet herunder ses en agersnegl og et typisk billede på gnav af bladpladen.