Registrerede sygdomme – uge 22
Vi ser generelt få sygdomme med hold stadig øje med markerne. Vi se mange skadedyr i både vårsæd og vintersæd, og en bekæmpelse vil være aktuel.
Vinterhvede
Svampesituationen i hvede er i år usædvanlig, grundet det tørre vejr. Der er nu kommet nedbør flere steder, men det er fortsat tørt de fleste steder.
Der er fundet gulrust i vores område, mest i Kalmar men også i Creator, Benchmark, Elixer, Sheriff, KWS Lili og Torp. Det er vigtigt, at du følger udviklingen af gulrust, og planlægger en bekæmpelse, hvis du finder rust.
Vi har fundet meldug i Torp, Creator, Sheriff og Elixer. I modtagelige sorter anbefaler vi en bekæmpelse ved over 25% angrebne planter indtil begyndende skridning. Finder du meget meldug og ikke kun er på stænglen, kan en bekæmpelse være aktuel. Vi anbefaler 0,2 Talius.
Angrebene af septoria er pt. svage i de fleste marker, og kun i få marker ses lidt mere udbredte angreb. I maj har der kun været lidt nedbør, men i nogle områder er der faldet lidt mere nedbør, bl.a. den 10. maj.
Vi har fundet brunrust i Karise, så udviklingen skal følges.
Strategi til bekæmpelse af svamp afhænger af sort, tidligere behandlinger og temperament.
Skal du bekæmpe skadedyr (alle sorter undtagen Kalmar og Sheriff) og svampe (septoria og rust) anbefaler vi 0,35 l Propulse + 0,2 l Comet pro/0,15 l Aproach + skadedyr i denne uge. En opfølgning kan være nødvendig om 10-14 dage med fx 0,5 Bell.
Har du Kalmar med meget rust, anbefaler vi 0,35 Propulse + 0,35 Orius så hurtig som muligt, og du skal forvente en opfølgning om 10-14 dage med fx 0,5 Bell.
I en meget sund sort som Sheriff (uden sygdomme) kan du vente til næste uge (akset er gennemskredet) med svampebekæmpelse og så håbe, at en behandling af akset vil være tilstrækkelig. Det kræver dog, at du er meget opmærksom og følger marken tæt. Her anbefaler vi 0,35 l Propulse + 0,2 l Comet pro/0,15 l Aproach.
Vær opmærksom på midlernes sprøjtefrister, hvor f.eks. Propulse senest må anvendes i vækststadium 61 (begyndende blomstring) og Bell i vækststadium 69 (blomstring afsluttet) og Viverda senest i vækststadium 71(tidlig kerneudvikling).
Det varme vejr har fremmet bladlus, og der er fundet bladlus i de fleste marker, og næsten alle strå er procent angrebne. Bekæmpelse anbefales ved 40 procent angrebne strå eller ved 25 procent angrebne strå, hvis der samtidig er behov for svampebekæmpelse.
Hvedegalmyg er har de bedste betingelser for æglægning i hveden, hvis det er vindstille og lunt vejr (“grill-vejr”) omkring skridning og frem til blomstring. Vi har i vores område fanget galmyg omkring den vejledende bekæmpelsestærskel på 120 hvedegalmyg pr. fælde pr. dag. Vi anbefaler generelt at tænke på en skadedyrsbekæmpelse, så snart det er muligt.
Husk Sheriff, Kalmar og KWS Cleveland er resistente mod den orange-gule hvedegalmyg, og at bekæmpelse er ikke aktuel i disse sorter.
Til skadedyrsbekæmpelse med effekt på både meldug og hvedegalmyg anbefaler vi 0,15 l Mavrik eller 0,2 Karate.
Det gennemsnitlige vækststadium er 55 (halvt gennemskredet), mens de mest udviklede marker er begyndt at blomstre.
Vinterbyg
Skoldplet er fortsat mest udbredt, og i flere marker ses mere udbredte angreb trods det tørre vejr. Mest skoldplet er fundet i Frigg. Bygrust har bredt sig i den forløbne uge, og der er angreb af bygrust i flere sorter. Bygrust bekæmpes i modtagelige sorter indtil vækststadium 65 (blomstring) ved over 10 procent angrebne planter. Ramularia er kun fundet i få tilfælde.
Evt. svampebekæmpelse i vinterbyg er nu ikke længere aktuel i de fleste marker.
Det gennemsnitlige vækststadie er 66 (blomstring), mens de længst udviklede marker er i vækststadium 71 eller mere (begyndende kerneudvikling).
Triticale
Der er denne uge fundet gulrust i flere marker. Gulrust bekæmpes ved konstateret forekomst i modtagelige sorter indtil omkring vækststadium 65-71 (blomstring til kerneindhold vandagtigt, de første kerner har nået halv størrelse). Der er ligeledes fundet meldug i flere marker som bekæmpes i vækststadium 61-65 (blomstring) ved over 75 procent angrebne planter.
Til bekæmpelse kan f.eks. anvendes 0,25 – 0,3 l Orius. Vær opmærksom på triazolreglerne, hvor der må anvendes op til 1,25 l Orius, hvis der ikke anvendes andre triazoler, som er omfattet af reglerne.
Det gennemsnitlige vækststadium er 62 (begyndende blomstring), mens de længst udviklede marker er afblomstrede. Evt. svampebekæmpelse i triticale skal nu afsluttes.
Rug
Rugen er nu under blomstring mange steder, og der skal kun holdes øje med evt. angreb af brunrust. Det varme vejr fremmer brunrust, og en evt. bekæmpelse er aktuel ved over 10 procent angrebne planter.
Til bekæmpelse kan f.eks. anvendes Prosaro eller Orius. Evt. bekæmpelse af brunrust er aktuel omkring en uges tid endnu.
Vårbyg
Bygbladplet er mest udbredt, og der er fundet angreb i få marker. Bygbladplet anbefales bekæmpet ved over 10 procent angrebne planter i meget modtagelige sorter (Laurikka, Crossway) og ved over 25 procent angrebne planter i modtagelige og delvis modtagelige sorter.
Bygrust og skoldplet er kun fundet i få svage angreb. Bygrust bekæmpes i modtagelige sorter ved over 10 procent angrebne planter frem til vækststadium 65 (blomstring), og skoldplet bekæmpes ved over 5 dage med nedbør optalt fra vækststadium 31 og 10% planter.
Bladlusene har bredt sig i det varme vejr, og der er fundet bladlus i rigtig mange marker, enkelte marker med kraftige forekomst af lus. Vi anbefaler bekæmpelse ved 40 procent angrebne strå eller ved 25 procent angrebne strå, hvis der samtidig er behov for svampebekæmpelse.
Kornbladbillelarver er også meget udbredte i flere marker og bekæmpes ved 0,5-1,0 larve pr. aksbærende strå, indtil omkring begyndende skridning.
Vi anbefaler at bekæmpe skadedyr, også selv om en svampebekæmpelse stadig ikke er aktuel. 0,15 l Karate eller 0,1 Mavrik har effekt både på lus og kornbladbillelarver.
Havre
Der er angreb af meldug og havrebladplet. Meldug bekæmpes i vækststadium 37-65 ved over 50-75 procent angrebne planter. Hvis kun meldug er et problem, kan f.eks. anvendes Orius til bekæmpelse. Ved meget bygbladplet kan tilsættes Comet Pro eller anvendes Propulse.
Det gennemsnitlige vækststadium er vækststadium 35 (fanebladet tæt på at være synligt), mens de længst udviklede marker er i vækststadium 47 (fanebladets bladskede åbner sig).
Bladlusene har bredt sig i det varme vejr, og der er fundet bladlus i 65 procent af markerne med op til 100 procent angrebne strå. Bekæmpelse anbefales ved 40 procent angrebne strå eller ved 25 procent angrebne strå, hvis der samtidig er behov for svampebekæmpelse. I ca. 10 procent af markerne er der over 25 procent angrebne strå.
Angreb af bladlus på de tidlige vækststadier kan også overføre smitte med havrerødsotvirus. Ifølge tyske angivelser er udbyttetabet som følge af virussmitte dog minimal fra begyndende skridning af havren.
Bladlusene har bredt sig i det varme vejr, og der er fundet bladlus i rigtig mange marker, og enkelte marker med kraftige forekomst af lus. Vi anbefaler bekæmpelse ved 40 procent angrebne strå eller ved 25 procent angrebne strå, hvis der samtidig er behov for svampebekæmpelse.
Kornbladbillelarver er også meget udbredte i flere marker og bekæmpes ved 0,5-1,0 larve pr. aksbærende strå indtil omkring begyndende skridning.
Vi anbefaler at bekæmpe skadedyr, også selv om en svampebekæmpelse stadig ikke er aktuel. 0,15 l Karate eller 0,1 Mavrik har effekt både på lus og kornbladbillelarver.