Østdansk får sin første udtagningskonsulent
Den grønne omstilling stiller nye krav og åbner nye muligheder for lodsejere. Her spiller udtagningskonsulenten en nøglerolle – som din sparringspartner i arbejdet med bæredygtig arealanvendelse og frivillig udtagning af lavbundsjorde.

Hvad er en udtagningskonsulent – og hvorfor er de vigtige for lodsejere?
En udtagningskonsulent rådgiver lodsejere i forbindelse med frivillig udtagning af landbrugsjord, typisk lavbundsjorde, der kan have en stor klimagevinst ved at blive taget permanent ud af drift. Konsulenten hjælper bl.a. med at:
- Identificere arealer med højt klima- eller miljøpotentiale
- Forklare mulighederne for permanent udtagning af landbrugsjord
- Sikre korrekt dokumentation og ansøgning
- Vejlede om kompensation og støtteordninger
Udtagningskonsulenter er en del af den indsats, der blev styrket med Grøn Trepart-aftalen, og findes nu i hele landet.

Kontakt udtagningskonsulent
Få overblik over, hvordan en udtagningskonsulent kan hjælpe dig
Herunder finder du en oversigt over de forskellige typer projekter, som en udtagningskonsulent kan bistå med. Det kan blandt andet være rådgivning om frivillig udtagning af lavbundsjorde, etablering af minivådområder og andre naturbaserede løsninger, der gavner både klima, miljø og din bedrift. Udtagningskonsulenten hjælper dig trygt gennem hele processen – fra første vurdering til færdig ansøgning.
Lavbundsprojekter
Hvad betyder udtagning af lavbundsjorde?
Udtagning af lavbundsjorde handler om at tage lavtliggende landbrugsarealer – ofte tidligere vådområder – permanent ud af drift. Formålet er at reducere udledningen af drivhusgasser, da drænet lavbundsjord frigiver store mængder CO₂. Ved at standse dræningen og lade området vende tilbage til en mere naturlig tilstand, kan man opnå væsentlige klima- og miljøfordele.

Hvad er definitionen på lavbundsjord?
Lavbundsjord er jord, der tidligere har været vådområde, men som i dag ofte bruges til landbrug. Disse arealer er kendetegnet ved:
- Høj grundvandsstand
- Organisk materiale (ofte tørv)
- Stor klimabelastning ved dyrkning.

Når man taler om udtagning af lavbundsjord, mener man typisk områder, hvor driften kan stoppes, og naturen kan genoprettes. Lodsejere, der deltager, kan få kompensation for udtagning af lavbundsjord, afhængigt af arealets værdi og anvendelse.
Hvad er et lavbundsareal?
Et lavbundsareal er et område med lavt terræn, som ofte ligger under eller tæt på grundvandsspejlet. Disse arealer har potentiale for genopretning som natur- eller vådområder, hvilket kan forbedre både klima og biodiversitet.
Minivådområder
Etablering af minivådområder
Foruden udtagning arbejder udtagningskonsulenter også med etablering af minivådområder, som kan reducere kvælstofudvaskning fra drænede marker. Minivådområdernes effekt afhænger af placering, størrelse og vandtilførsel, men de er dokumenteret som en effektiv miljøforanstaltning.
Potentialekort for minivådområder bruges til at finde de mest oplagte placeringer – og udtagningskonsulenten kan hjælpe dig med at vurdere mulighederne på din ejendom.
Skovrejsning
Etablering af skov
Hvis du overvejer at etablere ny skov, er der en række betingelser, der skal være opfyldt for at få tilskud. Udtagningskonsulenten kan give dig et overblik over de generelle krav til tilskudsordningen og henvise dig til relevante samarbejdspartnere, der kan hjælpe med ansøgning, projektplan og den praktiske etablering af skoven.
Økonomi og skat
Økonomi og skat – få kvalificeret rådgivning
Som en del af udtagningsindsatsen er der tilknyttet skatte- og økonomirådgivere, der kan hjælpe dig med at få overblik over de økonomiske og skattemæssige konsekvenser ved at deltage i et udtagningsprojekt.
Hvorfor tage kontakt?
Har du lavbundsjord eller overvejer permanent ekstensivering af dele af dine arealer, er det en god idé at kontakte en udtagningskonsulent. Det er frivilligt at deltage, og du kan få faglig hjælp til både vurdering, tilmelding og økonomisk kompensation. Ring på tlf. 30891926 eller send vores udtagningskonsulent Cecilie en mail på cec@ostdansk.dk