Fremtidens landbrug og plantebaserede løsninger i fokus
Michael Madsen fra bestyrelsen deltog i Plantebaseret 2025

En dag i plantebaserede løsningers tegn
Den 12. maj samledes landbrugs- og fødevareaktører, forskere og politikere til en inspirerende dag med fokus på plantebaserede løsninger, biosolutions og den grønne omstilling. Arrangementet, arrangeret af Landbrug & Fødevarer og Vestjyllands Andel.
Dagen blev indledt med velkomst fra Steen Bitsch, CEO i Vestjyllands Andel, og introduktion til programmet af Morten Boje Hviid, administrerende direktør i Landbrug & Fødevarer, samt Peter Nyegaard Nissen, sektordirektør for Planter.
Biosolutions og grønne alternativer i marken
En central del af programmet handlede om landbrugets afgørende rolle i udviklingen af biosolutions – de innovative produkter, der kan erstatte syntetiske pesticider og gødning.
Debatterne om anvendelsen af biosolutions i marken viste en bred opbakning til at udforske alternativer, hvor paneldeltagerne, herunder eksperter fra CropLife Danmark, BJ Agro, SEGES Innovation og Nordic Microbes, drøftede veje fremad for en mere miljøvenlig og effektiv landbrugssektor.
Innovation i planteforædling og fødevareproduktion
Efter en velfortjent pause og netværk blev fokus rettet mod innovative planteforædlingsteknikker og fremtidens afgrøder. Paneldeltagerne, herunder Nordic Seeds, DLF og COPA-COGECA, diskuterede potentialet i nye forædlingsmetoder som NGT (Next Generation Traits) og deres betydning for fødevare- og byggeindustrien.
Dagen fortsatte med en spændende samtale om planter som fødevarer og deres anvendelse i fremtidens fødevareproduktion.

Forbrugeradfærd og potentialet i hybridprodukter
En af dagens højdepunkter var debatten om forbrugeradfærd og hybridprodukter, hvor Arla Foods Ingredients, KMC og Landbrug & Fødevarer diskuterede, hvorfor plantebaserede produkter stadig har et vækstpotentiale, men også udfordringer med at vinde terræn.
Fremtidsperspektiver og danske styrkepositioner
Dagen blev afsluttet med erfaringer fra praktiske eksempler som græsproteinproduktionen fra Ausumgaard og perspektiver på Danmarks rolle som global leder inden for plantebaserede løsninger, understøttet af Jeppe Bruus, minister for grøn trepart.
Endelig blev mulighederne for kaskadeudnyttelse af CO2 og kulstoffangst drøftet i en engageret samtale med fokus på konkrete fremskridt og fremtidige mål, herunder produktionen af græsprotein i dag.
Tak til arrangørerne Vestjyllands Andel og Landbrug & Fødevarer for en god og meget inspirerende dag med gode oplæg, debatter og fælles refleksioner.