Aktuelt i marken – uge 35
Fremspiring af raps – Fremspiring af efterafgrøder og sneglebekæmpelse – Svampesprøjtning i roer – Splitsprøjtning i tidligt sået vintersæd
Fremspirende raps
Nu er langt hovedparten af rapsen kommet i jorden, og der er også kommet nedbør så frøene kan spire. Det er meget vigtigt at holde rapsen under opsyn i fremspiringsfasen pga. evt. angreb af rapsjordlopper og snegle. Bekæmpelsestærsklen for gnav fra jordlopper er på 10% bortgnavet bladareal fra fremspiring til ca. 4 løvblade. Er der behov for bekæmpelse anbefales 0,2 L/ha Lamdex eller 0,1 L/ha Kaiso Sorbie – Mavrik anbefales ikke pga. mindre effekt. Snegle skal der stadig kigges efter på trods af den tørre sommer, da såbedet i mange af de etablerede rapsmarker er blevet relativt knoldet og med mange hulrum hvor sneglen kan gemme sig. Raps etableret direkte i frøgræsstub er særligt udsat, specielt for snegle. Snegle bekæmpes med 6 – 7 kg sneglemiddel. Læg evt. en plade/pose eller andet ud i marken markeret med en pind ved siden, så har du mulighed for at opdage snegle tidligt.
Fremspirende efterafgrøder
Efterafgrøderne er også begyndt at spire frem og her gælder det også om at være opmærksom, både på snegle og på reglerne for hvor der evt. må bekæmpes. Som udgangspunkt må der nemlig ikke anvendes bekæmpelsesmidler i MFO efterafgrøder.
Dækningsgraden for dine efterafgrøder har stor betydning for godkendelse af de indberettede arealer, som vist herunder.
I denne forbindelse kan flere faktorer spille ind på en manglende dækningsgrad, herunder bl.a. snegleangreb.
Det er som udgangspunkt tilladt at bekæmpe snegle i dine pligtige-, husdyr-, og målrettede efterafgrøder med bl.a. sneglemidlet HP Sluxx, hvilket er godkendt til hhv. spiselige og ikke spiselige afgrøder i landbruget.
Oplever du derimod angreb i dine MFO-efterafgrøder, er muligheden for bekæmpelse lille. Der forefindes et generelt forbud mod anvendelse af plantebeskyttelse i denne efterafgrødetype, dog har du mulighed for at søge om force majeure, ved ekstraordinære og uforudsigelige tilfælde.
Landbrugsstyrelsen er dog generelt restriktive i forhold til at give force majeure, når skaden forvoldes af skadedyr i efterafgrøderne.
Force majeure er udelukkende en ordning, som kan forsøges benyttet i dine MFO-efterafgrøder.
Svampesprøjtning i roer
Angrebene af rust er fortsat i udvikling, og der ses på nuværende tidspunkt stærkere angreb end normalt for denne tid af vækstperioden.
Ligeledes er meldug nu også at spotte i markerne på nuværende tidspunkt.
Det anbefales derfor at få behandlet bladsvampene så tidligt som muligt i deres udvikling således, at spredning og brugen af fungicider mindskes mest muligt.
Nedenfor vises et skema over de lovgivne doseringer og sprøjtefrister af de mulige fungicider, som må benyttes under den samlede vækstsæson.
Middel | Maks dosis pr sæson, liter pr ha | Maks antal behandlinger | Sprøjtefrist |
Amistar Gold | 1,0 | 2. Min. 21 dage mellem 2 behandlinger | 35 dage før optag |
Comet Pro | 0,625 | 2. Min. 21 dage mellem 2 behandlinger | 28 dage før optag |
Propulse SE 250 | 1,1 (ved 1 behandling)
1,2 (ved 2 behandlinger) |
2, men maks. 0,6 l per behandling ved 2 behandlinger. Min. 21 dage mellem 2 behandlinger | Må ikke anvendes senere end 31. oktober 2022. Senest BBCH 49 |
Det anbefales at benytte et andet triazol, end anvendt under første behandling, så resistens forebygges bedst muligt.
Nedenstående effekttabel er udarbejdet i landsforsøgene 2021, og kan give et overblik over hvilket fungicid, der har bedst effekt på den sygdom, som er størst forekomne i dine marker.
Af dosis anbefales enten:
0,5-0,7 Amistar Gold/ Gretag Star
0,2 Comet Pro + 0,3-0,4 Amistar Gold/ Gretag Star
0,4-0,5 Propulse + 0,2 Comet Pro
0,4-0,5 Propulse + 0,3-0,4 Amistar Gold/ Gretag Star
Ren brug af Propulse er også en mulighed, og her anbefales en dosis på 0,75 L pr ha. Behandling med ren Comet Pro anbefales ikke til begge tildelinger, dette for at mindske risikoen for resistensudvikling hos meldug.
Har du allerede et veletableret angreb af rust, bør de højest angivne doser anvendes.
Ved meget sen optagning og høj tilvækst, og hvor der fortsat bliver min. 6 uger mellem sidste behandling og optagning, kan der undtagelsesvist være behov for tre behandlinger. Til eventuelt tredje behandling, hvor der ofte ses en del rustangreb, skal middel og dosering tilpasses efter de først udførte sprøjtninger, så tilladte antal behandlinger og doseringer pr. produkt overholdes.
Splitsprøjtning i tidligt sået vintersæd
Ved tidlig såning eller i lunt vejr, kan man med fordel køre DFF ud på sort jord 4-7 dage efter såning og derefter køre Boxer ud 8-12 dage senere når afgrøde og (græs-) ukrudt er fremspiret. Det er også muligt at anvende Mateno Duo omkring fremspiring og følge op med Boxer 8-10 dage senere. Husk dog, at effekten af Boxer falder, når græsukrudtet får mere end 1-2 blade, men for at undgå fordampning, er det en fordel at vente med Boxer til luft- og jordtemperaturen er faldet. Se mere omkring opfølgende behandlinger og ukrudtsbekæmpelse i næste uges plantenyt.