Aktuelt i marken uge 25
Status på tørken
På trods af, at nogle kommuner oplevede regn i forskellige mængder hen over weekenden, så er tørke.
Der er åbnet op for en tørkepakke som giver forskellige muligheder for at bruge uproduktive arealer/brak til foder samt muligheden for at tilskudsfodre på arealer med PLG-tilsagn.
Der arbejdes på højtryk inde fra både L&F samt LBST og reglerne kan derfor ændres fra dag til dag, men her er nogle vigtige punkter som vi ved lige nu:
- Det er kun på egne brakarealer (4%) der må græsses/slættes – den bedrift hvor dyrene mangler foder pga. tørken.
- Der skal i tilfælde af kontrol af konditionaliten påberåbes force majeure. Pt. er kravene til dokumentation meget vage, så vi henviser til LBST tørkeside https://lbst.dk/landbrug/toerke-2023 hvor der er samlet en masse info som opdateres løbende.
- Tilskudsfodring på PLG-arealer er tilladt, dog skal der søges dispensation hos kommunen hvis det er §3 arealer.
Hveden
Hveden er nu så langt i udviklingen at en evt. svampebekæmpelse ikke længere er tilladt, da sprøjtefristen for de aktuelle midler er st. 69 (afblomstring).
Byg
Der findes ikke meget sygdom i vårbyggen, men bygrust har bredt sig en smule siden sidst og der er udløst bekæmpelse i knap 10 % af de ubehandlede marker.
Angreb bekæmpes når der er mere end 10 % angrebne planter i marken indtil st. 65 (blomstring). Kør med et billigt oriusprodukt i ¼ dosis. Det kan være folicur xpert med 0,2 til 0,25 l/ha, eller 0,2 propulse + 0,15 Comet Pro kan også bruges.
Havre
I havre skal der bekæmpes meldug ved mere end 50 – 75 % angrebne planter indtil st 65 og i modtagelige sorter som Dominik, Symphony og Lion.
Der er i reg.nettet kun fundet meget svage angreb så pt skal der ikke bekæmpes.
Delfin og Scotty er resistente mod meldug.
Status på lus i afgrøderne
Vi ser stadig mange lus i markerne og det ser ud til at lusene er rykket fra byggen over i hveden og havren som nu skal holdes under observation. Der er informationer om at der også er set lus i enkelte rugmarker. Nedenstående tabel 1 fra SEGES omkring tærskel og frist for de fleste afgrøder:
Tabel 1 – Kilde: SEGES
Der er flere meldinger omkring bladlus på trods af bekæmpelse. Det er også set i tidligere år, men det er som om, at lusene kan blive paralyseret og ikke skade afgrøden mere. I forsøg omkring dette er der opnået merudbytte ved bekæmpelsen, så der er effekt.
Bekæmpelse af skadegørere
På nuværende tidspunkt kan der køres med nedenstående midler mod skadedyrene og her er det fortsat vigtigt at tænke på nyttedyrene. Der er rigtig mange mariehøns, deres larver og samtidig udskiller lusene honningdug som bierne trækker på. Så brug kun midler uden bimærke – Pirimor, Teppeki og Mavrik. Herunder tabel 2 omkring sprøjtefrister for de enkelte midler i afgrøderne. Bemærk at Lamdex ikke kan bruges i hveden mere, da vi er længere end st. 65. Når der står 2 frister for den enkelte afgrøde skal begge frister overholdes.
Tabel 2 – Kilde: SEGES
Kornbladbillen
Kornbladbillen og dens larve er også begyndt at indfinde sig i markerne, men da bekæmpelse kun anbefales indtil begyndende skridning, så er dette ikke aktuelt længere.
Haglskader
Weekendens nedbør kom enkelte steder som hagl og vi har været ude i marker hvor der er kommet afgrødeskade. Derfor hvis I ikke har været i marken så kom ud og kik efter haglskader i de berørte områder. Er der skade så kontakt forsikringsselskabet og os.
Roer
Ukrudtsbekæmpelsen i roerne er færdig og lige pt er det skadedyrene som skal følges.
Kom helt ud i marken når der kikkes efter lus, da der som regel sidder flest langs markkanten end inde i marken. Se tærskel oppe i tabel 1.
Der er igen i 2023 givet en dispensation til brugen af Propulse i sukkerroerne.
Dispensationen lyder på 1,1 L/ha og må anvendes i perioden fra d. 28. juni til den 22. oktober 2023, eller indtil vækststadie BBCH 49.
Der køres enten som en enkelt bekæmpelse, eller ved en splitkørsel, á max 2 kørsler, med min. 21 dages mellemrum.
Vores anbefaling for 3 svampesprøjtninger inkl. splitbehandling ser således ud:
Behandling |
|
Ved begyndende angreb | 0,55 l/ha Propulse + 0,2-0,3 l/ha Comet Pro |
2. behandling 3 uger senere (eller min. 21 dage) | 0,55 l/ha Propulse + 0,2-0,3l/ha Comet Pro |
3. behandling 3-4 uger senere (eller min. 21 dage) | 0,5 l/ha Amistar Gold |
Den 3. behandling udføres kun, hvis din optagning skal udføres sent, eller hvis din mark er kraftigt angrebet af rust.
Propulse udviser igennem forsøg et fint nettomerudbytte, når det opblandes med Comet Pro, og bidrager til mindskning af øget resistens af meldug, igennem brugen af en anden triazolgruppe, samt et SDHI aktivstof.
Propulse har især en god effekt på meldug, hvilket netop er grunden til vores anbefaling, som vist ovenfor.