Aktuelt i marken – uge 23
Sygdom i vinterhvede | Sygdom og skadedyr i vårbyg | Sukkerroer | Hestebønner og ærter
Det er meget tørt og derfor er der begrænset med sygdom, dog undtagen rust. Vi ser i stedet rigtig mange skadedyr og især bladlus har optimale betingelser.
Svampebekæmpelse i vinterhvede
Det meget tørre vejr hæmmer udviklingen af septoria, men er i stedet gode forhold for både rust og meldug.
Vedrørende gulrust er der fundet en ny smitterace, som især angriber Kalmar, men også med svage angreb i Torp, Sheriff, Creator og Elixer. Der er også tidligere fundet gulrust i Benchmark, som er af en anden smitterace. Vær derfor opmærksom på dit middelvalg, da behovet for effekt på meldug og rust er større end septoria med det vejr vi har lige nu.
Vi har 3 strategier, og du skal vælge den, der passer bedst ind på din bedrift:
- Du har bekæmpet skadedyr og svampe i sidste uge. Her kan en opfølgning være nødvendig formentlig i næste uge med fx 0,5 Bell.
- Har du Kalmar med meget rust, anbefaler vi 0,35 Propulse + 0,35 Orius så hurtigt som muligt, og du skal forvente en opfølgning med fx 0,5 Bell.
- En meget sund sort som Sheriff (uden sygdomme) kan du vente til akset er gennemskredet med svampebekæmpelse og så håbe, at en behandling af akset vil være tilstrækkelig. Det kræver dog, at du er meget opmærksom og følger marken tæt. Her anbefaler vi 0,35 l Propulse + 0,2 l Comet pro/0,15 l Aproach.
Skadedyr og sygdomme i vårbyg
Vi finder generelt meget få sygdomme, og strategien skal tilpasses dine marker:
- Har du i sidste uge bekæmpet skadedyr, og er der ingen/meget svage angreb af svampesygdom, skal du holde øje med marken og vurdere behovet for bekæmpelse. Til den afsluttende behandling anbefaler vi 0,2 l Comet Pro + 0,25 Propulse. Er der kun problemer med bygrust, kan du anvende en billigere løsning med fx 0,3 l Orius.
- Skal du bekæmpe lus, og er byggen begyndt at skride, skal du så hurtigt som muligt bekæmpe. Har du kun svage angreb, anbefaler vi 0,2 l Comet Pro + 0,25 Propulse + skadedyr. Er der kun problemer med bygrust, kan du anvende en billigere løsning med fx 0,3 l Orius + skadedyr.
- Har du en sen mark, hvor planterne ikke er begyndt at skride, men hvor der er behov for skadedyrbekæmpelse, anbefaler vi en bekæmpelse med det samme mod skadedyr +evt. 0,2 Bell, hvis du ønsker effekt på rust.
Vi finder mange bladlus, da de har bredt sig i det varme vejr. Det samme er tilfældet med kornbladbillelarver. Vi anbefaler at bekæmpe skadedyr, også selv om en svampebekæmpelse stadig ikke er aktuel. 0,15 l Karate eller 0,1 Mavrik har effekt på lus, men kun Karate har også effekt på kornbladbillelarver.
Vækstregulering
Du skal være varsom med at vækstregulere en stresset plante. Det kan medføre udbyttetab. Det vil for flere af jer betyde, at I må undlade vækstregulering. Især Cerone og Terpal er meget hårde ved afgrøden.
Ukrudt og skadedyr i roer
Ukrudtsbekæmpelse vil for mange af jer være afsluttet. Hvis I stadig har problemer med ukrudt fx pileurt, kan radrensning være en mulighed.
Skadedyr: Der kan forekomme bladlus, gammeuglelarver og bedefluens larver. Hvis du finder lus, skal de bekæmpes. Vi anbefaler 0,3 l Karate, der også har effekt på gammeugle og bedefluens larver.
Husk at tildele bor og/eller mangan, hvis der er behov. Det tørre forhold og hurtig vækst kan give øget behov for tildeling af mangan. Bormangel ses ofte på let jord, men den nedbørsrige vinter kan øge behovet for tildeling af ekstra bor. Bor skal tilføres som forbyggende behandling, inden der er symptomer på mangel.
Hestebønner og ærter
De varme og tørre forhold har også givet rigtig gode betingelser for skadedyr i ærter og hestebønner. Det er vigtigt at undersøge marken hyppigt, da det kan gå meget stærkt.
Læs mere her.