Aktuelt i marken – uge 21
Se efter sygdomme i korn, især Torp og Kalmar kan der være akut behov for bekæmpelse.
Svampebekæmpelse i vinterhvede
Det meget tørre vejr hæmmer udviklingen af septoria, men er i stedet gode forhold for både rust og meldug.
Vi har fundet meldug i flere sorter og især i Torp, Elixer og Pistoria. Har du tydelige og kraftig angreb kan det bekæmpes med 0,2 Talius
Vedrørende gulrust er der fundet en ny smitterace, som især går på Kalmar, men også med svage angreb i Torp, Sheriff og Elixer. Der er også tidligere fundet gulrust i Benchmark, hvilket er en anden smitterace. Vær derfor opmærksom på dit middelvalget, da behovet for effekt på meldug og rust er større end septoria med det vejr vi har lige nu. Valg af middel kunne derfor være 0,35 Propulse + 0,35 Orius der har en god effekt på gulrust (og meldug), og samtidig en vis effekt på Septoria.
Mange steder har der ikke været nedbør siden 1. knæ blev udviklet eller kun været en enkelt dag med nedbør. Vi ser derfor meget svage angreb af Septoria. Det betyder at der i enkelte marker er mulighed for at satse på en enkelt behandling omkring skridning. Det gælder kun i marker hvor der ikke er angreb af meldug eller gulrust, og det vil altid være en vurdering fra mark til mark.
Vi ser spætninger på bladene der skyldes solindstråling, det er fysiologisk betingede pletter og kan se voldsomme ud, men de tillægges mindre betydning. De ses som talrige gule prikker eller spætninger på bladene, som især er tydelige i modlys.
Ukrudt i vårbyg
Det er ved at være tid til at udføre en ukrudtsbekæmpelse i vårbyg, hvis den ikke allerede er kørt. En god løsning, hvor der primært er kamille og burresnerre, er 5 g Express + 0,2 Strane 333 HL tilsat spredeklæbemiddel. Har du storkenæb-, hejrenæb, hundepersille, jordrøg eller melder, kan du udskifte Starane med 0,15-0,25 l Pixxaro.
Du kan læse mere om vores anbefalinger her.
Svampebekæmpelse i vinterbyg
Vi har både fundet skoldplet, bladplet, meldug og bygrust i flere marker, men generelt finder vi kun beskedne sygdomsangreb. Bygplanter nærmer sig skridning og det er tid til den afsluttende svampebekæmpelse.
Der findes mange forskellige løsningsforslag, men vi anbefaler 0,4 l Prosaro eller 0,2 l Comet Pro + 0,25 Prosaro eller 0,25 l Propulse + 0,2 l Comet Pro til svampebekæmpelse i vinterbyg omkring skridning.
Vækstregulering
Du skal være varsom med at vækstregulere en stresset plante, det kan medføre udbytte tab. Det vil for flere af jer betyde, at i må undlade vækstregulering eller nedsætte dosering. Især Cerone og Terpal er meget hårde ved afgrøden.
Svampe og skadedyr i vinterraps
Mange marker er nu ved at afblomstre og har du valgt en strategi med to behandlinger under blomsting, er det tid til den afsluttende skadedyrsbekæmpelse med 0,25 l Biscaya. Vi anbefaler at den udføres ca. 14 dage efter den første bekæmpelse. Vi ser i øjeblikket mange skulpesnudebiller og risikovurdering af skulpegalmyg er også høj.
Svampe og skadedyr i rug
Har du ikke kørt svampebekæmpelse i din rug, skal du holde øje med brunrust. I registreringsnettet er der fundet brunrust i rug.
Vi anbefaler at bekæmpe sygdomme med 0,25 l Prosaro.
Manganmangel
Det er nu tid til at tjekke dine marker for manganmangel. Flere steder er der konstateret manganmangel. Hvis du konstaterer manganmangel, skal du behandle hurtigst muligt! Husk, planterne kan godt have manganmangel, før det ses synligt, så er du i tvivl kan du kontakte os, for vi har en tester på kontoret!