Aktuelt i marken uge 18
Vejret – Mangan i vårsæd – Ukrudtsbekæmpelse i vårsæd – Svampesygdomme i vintersæd – Vækstregulering i vintersæd
Det har i år været den koldeste april måned i 35 år, hvilket har kunnet ses på afgrøderne, som har udviklet sig langsomt. Med de 15 mm (Rønnede) vi fik torsdag i sidste uge, plus de regnfulde dage vi har i denne uge og den lovede temperaturstigning i weekenden, så vil der komme godt gang i markerne igen.
Derfor er det nu tid at komme ud og se afgrøderne igennem og fokusere på følgende:
- Ukrudtsbekæmpelse i vårbyg/vårhvede?
- Mangan til vårsæd?
- Behov for svampesprøjtning i raps – og skal der medtages skadedyrsmiddel mod skulpesnudebiller?
- Behov for 1. svampesprøjtning i vinterhvede – septoria, gulrust, hvedebladplet, meldug?
- Behov for 1. svampesprøjtning i vinterbyg – bygrust, skoldplet, meldug, bladplet?
- Vækstregulering af vintersæd?
- Skadedyr, ukrudt, svampe og vækstregulering i frøgræsmarker?
- Opfølgende / afsluttende gødningstildeling i afgrøderne?
Mangan til vårsæd
Manganmangel finder vi oftest på de lettere jorde og jorde med høje reaktionstal eller på humusjorde. Særligt i tørre perioder øges risikoen for manganmangel, så vær opmærksom i tidligt sået vårsæd der nu har 4-5 blade efter den tørre april.
Det vil være oplagt at medtage mangan når der alligevel køres i vårsæden, men husk, der skal helst være mindst 3-4 blade før afgrøden kan optage den. Havre er den mest følsomme vårafgrøde for manganmangel.
Udsprøjt hvad der svarer til 2-300 g mangan pr ha ved forebyggende behandling – det svarer til 1 kg Mangansulfat, 1 ltr Nitraman/Mangannitrat eller tilsvarende. Bedst optagelse sker ved udsprøjtning først på dagen på en lys dag. Tilsæt spredekæbemiddel hvis mangan udsprøjtes alene. Det er bedre at køre flere gange med 2-300 g/ha end en gang med højere dosis. Afgrøden kan ikke optage og udnytte højere doser end 2-300 g mangan pr ha af gangen.
Ukrudtsbekæmpelse i vårsæd
Mange har med godt resultat brugt DFF efter såning på sort jord inden fremspiring. DFF giver en god basiseffekt og vil også hæmme enårig rapgræs. Er der ikke brugt DFF efter såning, er der gode erfaringer med blandinger af DFF med enten Zypar, Mustang Forte, Express/Nuance + Starane XL, Hussar Plus OD mfl. efter fremspiring når ukrudt har ca 2 blade. Se nærmere omkring blandinger og forslag til strategier HER
Svampesygdomme i vintersæd
I vores sortsforsøg i forsøgsmarken bag Danish Agro i Karise, vurderer vi hver uge sygdomsudviklingen i en række sorter af vinterhvede, vinterbyg, rug og triticale.
Hveden er lige omkring stadie 31, hvor 1. knæ kan mærkes i de fleste sorter. Det er primært septoria der kan findes i de fleste sorter, men udelukkende på de ældre blade i bunden af afgrøden. Planten skal ikke bruge disse blade, men med det våde vejr vi har i denne uge, vil smitstof spredes med regnplask op i hele planten. Der går omkring 3 uger fra smitte til symptomer af septoria kan ses. Derfor anbefaler vi en svampesprøjtning der kan forebygge og stoppe udvikling af septoria, meldug og rustsvampe indenfor den kommende uge. Prioriter de mere modtagelige sorter – KWS Skyscraber, Kvium, Graham, Chevignon, Sheriff, KWS Lilli mfl. I de mere resistente sorter – Informer, KWS Extase, Momentum, Heerup og sortsblandinger, vil behov for svampesprøjtning være mindre – men tjek markerne efter for synlige angreb.
Midler fra triazolgruppen (Orius Max, Folicur Xpert, Prosaro,) dækker bredt og er den billigste løsning til en tidlig bekæmpelse i strækningen, stadie 31-32. Vi anbefaler 0,3-0,4 l/ha for effektiv beskyttelse der holder frem til fanebladet er udviklet.
I vinterbyg er de fleste sorter tæt på stadie 31, hvor 1. knæ kan mærkes. Det er primært bygrust der findes i de fleste sorter, men skoldplet og meldug kan også findes (Se billede 1 herunder). I flere sorter (Kosmos, Meridian, Valerie, KWS Higgins) var nærmest alle planter angrebet af bygrust, så her er bekæmpelse meget aktuel. Der er en skadetærskel for meldug og bygrust på 10 % planter med angreb.
Anbefaling er her 0,3 Folicur Xpert, Orius Max, Prosaro eller Comet Pro i starten af strækningen (stadie 31-33).
Læs mere omkring svampebekæmpelse i tidligere nyhedsbrev HER
Billede 1: Kraftige angreb af bygrust og enkelte pustler af meldug i KWS Kosmos
Vækstregulering i vintersæd
Godt med regn den seneste uge og udsigt til stigende temperaturer betyder gode vækstforhold. Vurder derfor behovet for vækstregulering i marker som endnu ikke er behandlet. Størst risiko for lejesæd findes i marker der er tidligt sået hvor der er valgt en blødstrået sort og hvor der er tildelt tidlig og stor kvælstofmængde.
Tabel 1: Oversigt over de mest udbredte hvedesorters tendens til lejesæd
Mest stråstive | Mindst stråstive | |
KWS Lili, KWS Scimitar, KWS Firefly | KWS Extase, Graham, Benchmark, Torp, LG Skyscraper, Informer, Sheriff, Drachmann, Heerup, KWS Zyatt | Kvium, Chevignon, Momentum |
Tabel 2: Oversigt over de mest udbredte vinterbygsorters tendens til lejesæd
Mest stråstive | Mindst stråstive | |
KWS Hawking, Valerie, Comeback | KWS Meridian (6r), KWS Kosmos (6r), Neptun, KWS Patriot, Cleopatra, Bordeaux, KWS Higgins (6r), Toreroo (6r, hyb) | SY Kingsbarn (6r, hyb), SY Galileoo (6r, hyb), Jettoo (6r, hyb) |
I marker med høj risiko anbefales en tidlig sprøjtning i strækningen med enten Moddus M eller Medax Top. Jo tidligere der vækstreguleres i strækningsfasen, jo bedre vækstregulerende effekt vil der opnås. Brug kun vækstregulering på dage med gode vækstforhold uden udsigt til frost eller andre stressende forhold. En morgensprøjtning på en lys dag giver bedst effekt.
Vores anbefaling til kraftige marker eller ved blødstråede sorter af vinterhvede, vinterbyg og rug, er:
- 0,3 – 0,4 l/ha Moddus M*, eller
- 0,5 – 0,75 l/ha Medax Top
Tilsæt sprede-klæbe-middel (0,15 l/ha Agropol eller Contact) til Moddus produkter.
Tilsæt svovlsur ammoniak i forholdet 1:1 ved anvendelse af Medax Top
*I stedet for Moddus M kan anvendes Moddus Start, Moddevo, Sonis, Trimaxx M eller Cuadro NT
Det er oplagt at kombinere vækstregulering med første svampesprøjtning i hvede og vinterbyg – ved blanding med svampemiddel kan forventes en øget effekt på op til 20%.
Midt i april udsendte vi et nyhedsbrev specifikt om vækstregulering. Klik HER, hvis du vil læse det igen.