Aktuelt i marken uge 18
Det tørre vejr mindsker svampeangreb og virker vækstregulerende, i rapsen anbefales det dog stadig at svampebekæmpe
Vinterhvede
Hveden er i st. 31-32 og det tørre vejr har medført at der er ikke sket den store udvikling af sygdommei marken siden sidste uge. Der er ikke registreret nogen sygdomme, så der er ikke behov for svampebekæmpelse.
Når væksten kommer i gang, er det værd at overveje vækstregulering, læs mere her
Græsukrudtsbekæmpelse er overstået. Hvis du overvejer opfølgning på tokimbladet ukrudt, så vendt til evt. svampebekæmpelse/vækstregulering.
Vinterbyg
Vinterbyggen er ca. i st. 34 og på trods af det tørre vejr, er der registreret bygrust og skoldplet flere steder. Bygrust bekæmpes ved over 10 % angrebne planter fra st. 31-32. Det er udløst bekæmpelse i sorterne Cleopatra, KWS -Kosmos, -Meridian, -Wallace og Valarie. Mange planter har angreb af skoldplet på de nedre blade, men det er først når det bevæger sig op af planten at der anbefales bekæmpelse. Bekæmpelse anbefales ved over 10 % angrebne planter fra st.31 og 3 dage efter nedbør. Værd ekstra opmærksom på sorterne Neptun og Bourdeaux, der er meget modtagelige og er set med høje angrebsgrader. Pløjefri dyrkning og byg efter byg fremmer også skoldplet.
Bekæmpelse af bygrust anbefales 0,3 l/ha Orius Max eller 0,25 l/ha Folicur Xpert.
Bekæmpelse af skoldplet anbefales 0,25 l/ha Prosaro EC 250 eller Proline Xpert.
Ved angreb af både bygrust og skoldplet anbefales 0,25 l/ha ProlineXpert, øg dosis til 0,4-0,5 hvis angrebet er kraftigt på behandlingstidspunktet.
Hvis der er behov for vækstregulering, kan du følge samme strategi som i hveden.
Vinterrug
Rugen er nået st. 37 flere steder. Der er registreret skoldplet flere steder, men bekæmpelse udløses først efter 3 dage med nedbør og min 10 % angrebne planter. Vær opmærksom på om angrebene begynder at brede sig op af planten efter en fugtig periode. Ved nødvendig bekæmpelse er vores anbefaling 0,2-0,3 l/ha Folicur Xpert.
Der er fundet trips ganske få steder. Men undersøg bladskederne og de bekæmpes ved 0,5-1 trips pr. øverste bladskede i vækststadie 45 lige før begyndende skridning. Læs vores anbefalinger her
Vækstregulering er nu, inden rugen når st. 39 (ikke i brødrug). Vores anbefaling er Moddus M med max dosis på 0,6 l/ha, dosis kan evt. deles i 2 behandlinger med min 7 dages mellemrum.
Værd opmærksom på afgrøden ikke er i tørkestresset, da rug er meget følsom overfor stress ved vækstregulering.
Vinterraps
Rapsen er i fuld blomst og det er tid til svampebekæmpelse. Det primære mål er knoldbægersvamp, samt skulpesvamp og gråskimmel. Der er størst risiko for angreb i fugtigt vejr. Men trods det tørre vejr, anbefaler vi behandling og gerne en 2 deling, da forsøg har vist det er rentabelt i over 50 % af tilfældene. Vi anbefaler 1. behandling i st. 65 (50 % af blomsterne er udfoldet på hovedskudet) 0,35 l/ha Propulse og 0,35 l/ha Amistar og 2. behandling 14 dages efter og senest i st. 69 hvor blomstringen er afsluttet køres med 0,5 l/ha Pictor Active. Læs mere her
Hold øje med skulpesnudebiller. Brug en fangbakke til at banke topskudet ned i. Ved 1-2 biller pr plante anbefales det at bekæmpe med 0,2 l/ha Lamdex eller 0,1 l/ha Kaiso Sorbie. Glimmerbøssen er ikke længere aktuel at bekæmpe og det er stadig for køligt for skulpegalmyggen til den er aktiv i rapsmarkerne.
Vårbyg
Der er stadig ikke meget ukrudt at se i vårbyggen, men der er stadig visse overvejelser du skal gøre dig. Hvis du har problemer med rajgræs skal du bekæmpe snarest, når rajgræs har max. 2-3 blade, anbefaling er 0,07 l/ha Hussar Plus OD + 0,5 l/ha Mero EC 80. Problem arealer problemer med flyvehavre og agerrævehale anbefales også at de bliver behandlet nu, før den generelle ukrudtssprøjtning. Bekæmp med 0,8-1,0 l/ha Primera Super eller Foxtrot inden st. 30. Er der store problemer med ærenpris, behandle med DFF. I alle andre situationer, skal du udsætte sprøjtning. Læs anbefalingen fra tidligere nyhedsbrev her
Engrapgræs
Engrapgræs der har ligget i flere år, kan få problemer med engrapgræsgalmyg. Larverne overvintrer i jorden og klækkes omkring nu. Der er udviklet en graddags-model der varsler hvornår myggene begynder deres flyvning. Se her
Placer hvide fangbakker med lidt vand og sulfo i engrapgræsmarken for at registrer lokale forekomster. Anbefalet bekæmpelse er 0,15-0,2 kg/ha Lamdex og det beskytter planten i 10 dage. Opfølgning kan være aktuel, hvis der fanges mange galmyg i marken.
Rajgræs, væselhale og agerrævehale
Det er nu du kan se effekten af ALS-midlerne, så du skal overveje omsåning i områder med meget græsukrudt. Nedvisning med glyphosat og l-skær en vårafgrøde.