Dansk raps reddet på målstregen
Efter en ihærdig indsats fra blandt andre Landbrug & Fødevarer har EU nu accepteret nye værdier for den danske raps.
Et dansk sommerlandskab uden gule rapsmarker er svært at forestille sig. Scenariet var tæt på at blive virkelighed, da halvdelen af de danske rapsmarker risikerede at forsvinde. Det blev heldigvis aflyst efter en intensiv og vedvarende indsats fra Landbrug & Fødevarer, DLG og Danish Agros side.
Baggrunden findes i direktivet om fremme af vedvarende energi (VE-direktivet). Direktivet skal sikre, at andelen af vedvarende energikilder i EU’s samlede energiforbrug gradvis øges til 20 pct. i 2020. En af de mest oplagte måder at nå målet på er ved at bruge biobrændstof, herunder biodiesel, og en af de vigtigste ingredienser i biodiesel er raps.
I Danmark blev der sidste år produceret 688.000 tons rapsfrø. Produktionsværdien er på over 2 mia. kr. og mere end halvdelen eksporteres til Tyskland. Her kommer truslen om godt en halvering af produktionen ind i billedet, for VE-direktivet rummer også en række krav om bæredygtighed. Et af dem handler om, at biodiesel skal udlede 35 pct. mindre CO2 end traditionel diesel i 2017. Herefter øges kravet, og fra 2017 må biodiesel kun udlede halvdelen af, hvad traditionel diesel udleder.
Udledningen tælles over hele værdikæden – fra frø, dyrkning, transport, produktion og distribution, og omkring to tredjedele af drivhusgas-udledningen stammer fra dyrkningsleddet hos landmanden.
– Interessen for at bruge raps til produktion af biodiesel er stor, og der er stor sandsynlighed for, at prisen på raps stiger de kommende år. Derfor er værdien for den danske drivhusudledning ved produktion af raps afgørende. Den skal helst være tæt på – eller lavere – end hos vores nærmeste konkurrenter, som i dette tilfælde er Tyskland, forklarer chefkonsulent Mads H. Dorff Christiansen fra Landbrug & Fødevarer, der har stået i spidsen for processen.
Med EU’s øgede krav fra 2017 skal udledningen være 50 pct. mindre end fra traditionel diesel. Derfor gik Landbrug & Fødevarer i foråret i tæt samarbejde med DLG og Danish Agro i gang med en intensiv og vedholdende indsats for at sikre en justering af de danske værdier inden årets høst. Det gav simpelthen ikke mening, at de danske værdier skulle være så meget højere end de tyske, som myndighederne ved tidligere udregninger var nået frem til.
I 2010 udregnede Aarhus Universitet på bestilling af Fødevareministeriet værdierne for CO2 udledningen ved produktion af dansk raps. Her nåede man frem til en værdi af såkaldt GHG-emission på 23,7 til 28,2 for den danske raps, mens værdien for den tyske raps var 23,5-24,8. Bruger man disse tal, kan dansk raps ikke konkurrere med hverken tysk eller anden udenlandsk raps, når det handler om at levere til den tyske biodiesel industri.
Heldigvis lykkedes det Landbrug & Fødevarer at få en god dialog med henholdsvis Energistyrelsen og NaturErhvervstyrelsen om problemstillingen.
– DLG og Danish Agro leverede nye tal og oplysninger, og de to styrelser tog fat i Aarhus Universitet, der leverede de oprindelige tal. Efter en god og konstruktiv dialog leverede Aarhus Universitet nye og reducerede tal for den danske GHG-emission for raps, fortæller Mads H. Dorff Christiansen.
– Det viser, hvor meget vi kan udrette, når vi står sammen på tværs af danske virksomheder, myndigheder og forskningsinstitutioner. Opgaven bliver nu at sikre, at udregningen af de danske værdier for emissioner ved udledning af raps fremadrettet også er retvisende, tilføjer han.