Aktuelt om vinterraps, hvidkløver og engrapgræs
Reglerne er strammet op, og en uanmeldt kontrol af Miljøstyrelsens kontrollører på din bedrift, kan komme til at koste dyrt, samt give adgang til et besøg igen det efterfølgende år.
Se her hvilken sort der har den bedste økonomi, og hvad dit sukkerroefrø bør koste.
Dette års liste over sortsforsøg i sukkerroer samt sortsliste til høstår 2024.
Læs her om du har mulighed for at søge tilskud gennem bioordningerne på dine arealer.
Jo kraftigere din raps er om efteråret, jo mindre er kvælstofbehovet om foråret.
Miljøstyrelsen har givet dispensation, til anvendelse af Reglone på samme vilkår som sidste år.
Fra 6. november 2023 er det muligt at udfylde dit IPM skema.
Laureate og Firefoxx ser ud til at blive de store sorter i 2024 med gode afsætningsmuligheder inden for maltbyg.
Økologien er i stadig vækst og med et omlægningstjek fra Østdansk Landboforening, kan du få startet en kvalificeret diskussion og få de relevante beregninger på, hvordan netop din ejendom kan se ud ved økologisk drift.
Aktuelt om vinterraps og vintersæd.
Brug appen KemiTjek – der er gratis periode resten af året
Der opstår ofte tvivl om hvad man må på brakarealer og hvad man ikke må, samt hvordan de kommer med i drift igen. Vi har derfor her nævnt de væsentligste regler vedrørende brakarealer.
Aktuelt om vintersæd og vinterraps.
Tidspunkterne for hvornår man må udbringe fast organisk gødning nærmer sig og afhænger af om der udbringes til vinter- eller vårafgrøder og hvilken jordtype du har.
Aktuelt om vintersæd, vinterraps, brak, permanent græs & efterafgrøder.
Vi ser større og større interesse for etablering af vårbyg og vårhvede om efteråret, der kan være en række fordele i etableringen om efteråret, men også udfordringer, som man skal overveje inden man går i gang.
Få svar på dine spørgsmål om Kerbs effekt, rette tidspunkt, doseringer og sprøjteteknik.
Aktuelt om vintersæd & vinterraps
Aktuelt i marken uge 40 Aktuelt om vintersæd, vinterraps og efterafgrøder Vintersæd Lus Det milde efterårsvejr, og tidlig såning af vintersæd øger risikoen for luseangreb i efteråret. Der findes i øjeblikket bladlus i store dele af de tidligt såede vintersædsmarker. Bekæmpelse af bladlus er først aktuel når vintersæden har 3-4 blade, og hvis der samtidig…
Ved indførelse af den nye landbrugsreform kom også krav til jordbearbejdning, der sammen med de nationale regler alle skal overholdes.
Brug efterårsdagene til markplanlægning, gødningsregnskab og sprøjtejournalindberetning.
Alle udbyttetal for smalbladet lupin er nu klar
Tilmeldingsfrist torsdag d. 5. oktober
Kræver login For at kunne læse denne artikel – kræver det at du logger ind Username Password Remember Me Hvis du ikke er tilmeldt til plantenyt abonnement så tilmeld dig her
For at kunne læse denne artikel – kræver det at du logger ind
Username
Password
Remember Me
Hvis du ikke er tilmeldt til plantenyt abonnement så tilmeld dig her
Alle udbyttetal for markært er nu klar for 2023.
Korrekt gødskning af frømarken er afgørende for et højt udbytte og dermed et godt dækningsbidrag.
Vi gentager succesen og afholder Store Frødag igen
Aktuelt om frøgræs, vinterraps og vinterhvede.
Godkendte græsukrudtsløsninger i frøgræs om efteråret.
Alle udbyttetal for hestebønner 2023 er nu klar.
Alle udbyttetallene for vårhvede 2023 er nu klar.
Alle udbyttetallene for havre 2023 er nu klar.
Omdriftsgræs og permanent græs skal afgræsses eller slås mindst én gang i perioden 1. juni til 25. oktober 20232 for at opfylde aktivitetskravet.
Aktuelt om vinterraps og vinterhvede.
Se et billede eksempel på dækningsgraden for honningurt og olieræddike.
Aktuelt om vinterraps, efterafgrøder, sukkerroer & såning af vintersæd.
Kom godt i gang med de digitale værktøjer.
Alle udbyttetal for økologisk vårbyg er nu klar.
Alle udbyttetallene for triticale 2023 er nu klar.
Har du behov for at ændre i dine anmeldte efterafgrødearealer? Spørgsmålene er mange vedrørende efterafgrødeordningerne, og hvorledes man skal forholde sig i forbindelse med bl.a. indberetning eller kontrol. Ændringsfristen for alle efterafgrødeordninger er d. 10. september, hvor de korrekte placeringer, samt arealer skal være indberettet i henholdsvis dit fællesskema, eller GKEA-skemaet. Indberetningerne af ændringerne mellem…
Ukrudtsbekæmpelse i vinterhvede om efteråret Med en effektiv ukrudtsbekæmpelse om efteråret, får du også styr på de vanskelige ukrudtsarter – særligt græsukrudt. Det giver et godt udgangspunkt for at målrette behov for opfølgende behandlinger i foråret. Vi kommer med vores anbefalinger. Det er vigtigt at anvende den rigtige strategi for at få den bedste bekæmpelse.…
Udbyttetal 2023 og dyrkningsegenskaber for raps Se alle høstudbytter for vinterraps i tabel 1. Resultaterne fra landsforsøgene 2023 er et gennemsnit af 4 lokaliteter fra hele landet, hvor alle sorter er afprøvet. Et enkelt lokalt forsøg i Holeby er medtaget i tabellen. Sortsblandingen i tabellen er angivet i kg pr. ha, hvor alle andre værdier…
Nye grænseværdier for meldrøjer i rug Grænseværdierne bliver mere end halveret og det kan koste dyrt med for meget meldrøjer i sin rug. Den nuværende grænseværdi i uforarbejdet rug er 0,5 g meldrøjer pr. kg rug (0,05 vægtprocent), men bliver fra 1. juli 2024 nedsat til 0,2 g meldrøjer pr. kg rug (0,02 vægtprocent). 0,5…
Sådan skal du gøre, når du bruger boxer midler i efteråret Sprøjteteknik og opmærksomhed skal sikre, at der ikke sker fund af prosulfocarb på frugt og grønt. Hold øje med temperaturen og brug 90 procents afdriftsreduktion Anvendelsen af prosulfocarb, som findes i Boxer, Roxy og Adimax i efteråret kræver omtanke. Vi anbefaler følgende når du…
Ukrudtsbekæmpelse i vinterbyg og rug om efteråret Det er sparsomt med effektive løsninger mod især græsukrudt i vinterbyg, så det er vigtigt at komme godt fra start i efteråret. Vi kommer med vores anbefalinger. Vinterbyg har en bedre konkurrenceevne overfor ukrudt end hvede, men der er fortsat særligt behov for at bekæmpe græsukrudt om efteråret…
Udbyttetal og dyrkningsegenskaber for vinterhvede 2023 Det er ved at være tid til etablering af vintersæden, og sortsvalg, samt dyrkningsegenskaber er to meget vigtige faktorer at kigge på under et sortsvalg. Vores bud på sorter kunne derfor fortsat være blandt følgende: Foderhvede: Sortsblandinger, Pondus, Heerup, Rembrandt, Kvium, KWS Colosseum Industri/Eksport: Informer, KWS Extase, og KWS…
Alle udbyttetal for vinterraps er nu klar for 2023 Se alle høstudbytter for vinterraps i tabel 1. Resultaterne fra landsforsøgene 2023 er et gennemsnit af 4 lokaliteter fra hele landet, hvor alle sorter er afprøvet. Et enkelt lokalt forsøg i Holeby er medtaget i tabellen. Sortsblandingen i tabellen er angivet i kg pr. ha, hvor…
Nyt om efterafgrøder i efteråret 2023 Ring hvis i laver om i efterafgrøde planerne. Udskudt såning er stadig muligt. Nedenstående punkter er nye i forhold til sidste år og uddybes i teksten nedenfor: Efterafgrøder kan ikke efterfølges af slåningsbrak Planter, der er vokset frem fra spildfrø af godkendte arter, kan indgå som opfyldelse af dækningsgraden…
Alle udbyttetal for vinterbyg er klar for 2023 Se årets høstudbytte for vinterbyg i tabel 1. Resultaterne fra landsforsøgene 2023 er et gennemsnit af 8 lokaliteter fra hele landet. I år har der været tre lokale forsøg med vinterbyg. Tabel 1. Udvalgte vinterbyg sorters udbytte fra Landsforsøg i FHT, blanding oplyst som (hkg/ha). (Kilde Sortinfo).…
Etablering af efterafgrøder Det er værd at overveje om dine efterafgrøder skal etableres før eller efter høst Etableringstidpunkt: Er det før eller efter høst der skal etableres efterafgrøder? Et spørgsmål som er svært at svare på, da der er mange faktorer som spiller ind. I år med dette ustadige vejr er der nok flere der…
Aktuelt i marken uge 27 Registreringsnettet for kornafgrøderne sluttede i sidste uge og de sidste opgaver her inden høst af kornet er gennemgang af arealerne for flyvehavre og registrering af evt. problemgræsser/ukrudt, som der skal tages højde for til den kommende sæson. Er der dårlige områder i rapsen, så kan det være kålbrok. Billedet herunder…
Bekendtgørelsen om anvendelse af glyphosat Der er nu endeligt vedtaget en bekendtgørelse, for brugen af glyphosat efter fremspiring i foderafgrøder, hvor indholdet af den tilhørende vejledning vedr. håndtering og dokumentation af pletsprøjtning endnu ikke kendes. For du som landbruger, har vedtagelserne disse betydninger for dig: Fra 1. juli 2024 er det forbudt at anvende glyphosat…
Regler for slåning af arealer med græs, brak og bræmmer I tabellen nedenfor er givet en oversigt over om arealerne skal slås og i givet fald hvornår det er lovligt. Er der krav om årlig slåning og/eller afgræsning? I hvilken periode er der krav om at arealet skal slås? I hvilken periode er der forbud…
Landbrugsstyrelsens app Landbrugsstyrelsen anvender en app, som du kan bruge, hvis du har modtaget et høringsbrev vedrørende et forhold der kontrolleres med satellitdata. Den primære funktion med Landbrugsstyrelsens app er, at du som landbruger kan indsende fotodokumentation som svar på en høring. Når du tager billeder i appen registreres det automatisk, hvor billedet er taget.…
Sukkerroer Inden du foretager den første svampesprøjtning i roerne, er det vigtigt, at du går arealet igennem for stokløbere. Efter brug af Propulse må du tidligst færdes i marken i ti dage efter behandlingen af hensyn til dit helbred. Første svampesprøjtning skal foretages i slutningen af juli og anden sprøjtning skal foretages 21-24 dage efter.…
Plantenyt går på sommerferie Plantenyt redaktionen går på sommerferie fra uge 28 og er tilbage igen i uge 31 God sommer!
Aktuelt i marken uge 26 Hold fortsat øje med lusene Billede ovenfor viser hhv. mariehønelarve og mariehøne Svampebekæmpelse Vintersæden er generelt forbi de vækststadier hvor der er sprøjtefrist for svampebekæmpelse, så her kan der ikke gøres mere. For vårsædens vedkommende er stadierne ved at nå afblomstring, så det er kun de meget sentsåede marker, hvor…
Hold øje med post i Tast-selv fra Landbrugsstyrelsen Høringsbreve vil blive udsendt midt juli Det er vigtigt, at du selv holder øje med din indbakke i tilfælde af, at du modtager et høringsbrev. Der er som udgangspunkt en svarfrist på 14 dage, så det er vigtigt at reagere enten ved, at du selv indsender høringssvar…
Obligatoriske efterafgrøder Se et kort over kystvandoplande med et krav om obligatoriske efterafgrøder Det er nu gjort op hvor indsatsen med målrettede efterafgrøder er kommet helt i mål og hvor der mangler flere efterafgrøder for at komme i mål. Rigtig mange landbrugere har tilmeldt efterafgrøder i årets ansøgningsrunde, men i nogle kystvandoplande mangler en restindsats,…
Forebyg skadedyr i kornlageret Er dit kornlager klar til ny høst? -Ellers er det tid til rengøring. Kornsnudebiller og andre skadedyr kan gøre skade på det lagrede korn i kornsiloer og andre lagerrum. For at forebygge angreb skal du derfor gøre dit kornlager grundigt rent, før den nye høst skal ind. Fjern alt gammelt korn…
Aktuelt i marken uge 25 Status på tørken På trods af, at nogle kommuner oplevede regn i forskellige mængder hen over weekenden, så er tørke. Der er åbnet op for en tørkepakke som giver forskellige muligheder for at bruge uproduktive arealer/brak til foder samt muligheden for at tilskudsfodre på arealer med PLG-tilsagn. Der arbejdes på…
Sortsvalg i vinterhvede 2023 Hvilke egenskaber har en god sort? Læs om bla. sortsblandinger, brødhvedesorter, dyrkningsegenskaber, sorter egnet til tidlig såning. Som så mange andre afgrøder er et højt, stabilt udbytte den vigtigste parameter når du skal vælge vinterhvedesort, men der er mange andre forhold der har betydning for sortsvalget, herunder forventet såtidspunkt, modtagelighed for…
Svampe- og skadedyrsbekæmpelse i ærter Bladlus er den mest ødelæggende skadevolder i ærter Svampesygdomme anbefaler vi generelt ikke at bekæmpe, da det sjældent er rentabelt og med de tørre forhold vi har i år, forventes det ikke at være aktuelt. Bladlus under blomstring kræver ofte en bekæmpelse, mens ærteviklerlarver kun er et problem i konservesærter…
Aktuelt i marken – uge 24 Vi finder stadigvæk ikke brunrust i hveden, men skulle en evt. bekæmpelse være nødvendig i din mark, anbefales sprøjtning til og med st. 69, ved mere end 25% angrebne planter. I gennemsnit er hveden i st. 66 (jf. registreringsnettet) Der er lidt forskel på hvilke midler der kan køres…
Sortsvalg i vinterraps Der afprøves årligt rigtig mange rapssorter. Her viser vi oplysninger om udbytte og forskellige dyrkningsegenskaber for de markedsførte sorter. Det er som altid vigtigt, at du vælger en rapssort, der har vist høje og stabile udbytter igennem flere års forsøg, og som passer ind i ens sædskifte. Har du store arealer med…
Aktuelt i marken – uge 23 Det tørre vejr skaber usikkerhed for om der skal behandles eller ej. Lige nu er der ikke udsigt til vand de næste 14 dage og samtidig lover de temperaturer op mod 25 grader. Vandunderskud i rodzonen er mellem 150 og 180 mm. Skadedyr Lusene er nærmest væltet ind i…
Problemgræs – Slåning/nedvisning Resistente bestande af italiensk rajgræs og agerrævehale er efterhånden udbredt. Man kan med fordel slå eller nedvisne områder med græsukrudt inden frøsætning for at begrænse fremtidige problemer. Slåning eller nedvisning foretages 2-3 uger efter græssets skridning for at undgå at græsukrudtet danner spiredygtige frø. En indsats mod at sprede frøene er svær…
Aktuelt i marken uge 22 Det store emne i øjeblikket er mangel på vand. Som opfølgning på sidste uges skriv, så er tørkeindekset for Stevns og Vordingborg kommune, nu på 10,0. Tørkepletter begynder nu at komme i hvede og raps og vårsæden begynder at blive udfordret da rodnettet, flere steder, ikke kan nå at følge…
Ryd op i dit kemirum Sprøjtesæsonen er i fuld gang, og det giver god anledning til at få brugt op af gamle midler i dit kemirum. Tal fra landbrugsstyrelsen viser at mellem 20 og 25 pct. af landbrugsvirksomheder har forbudte midler i deres kemirum ved en kontrol. Det er desværre et tal der har været…
Aktuelt i marken uge 21 Nu er det for alvor ved at være tørt i regionen og de par millimeter regn der i snit kom tirsdag er hurtig brugt (DMI målestationer). DMI’s tørkeindeks herunder bekræfter det og går man endnu tættere på så ligger Stevns og Vordingborg kommuner med indeks på hhv. 9,1 og 9,2.…
Aktuelt i marken uge 20 Siden sidst er der de fleste steder i vores område ikke kommet meget regn, hvilket også viser sig ude i marken. I hveden er det stadig septoria der skal holdes øje med og pt kræver den ikke bekæmpelse. Fanebladet er ved at være på trapperne så her holder vi fast…
Ukrudt i roemarken Ukrudtsbekæmpelse i roerne Der er stor forskel på ukrudtsfloraen alt efter, om du er én af de heldige, som har fået regn eller om de seneste dages kraftige byger gik uden om dine marker. Derfor er det vigtigt, at du tilpasser dine roesprøjtninger til lige præcis den pågældende mark og ikke nødvendigvis…
Aktuelt vedr. præcisionsjordbrug Beregn hvedens kvælstofbehov inden 3. tildeling I CropManager har man mulighed for at fastsætte hvedens kvælstofbehov, ud fra satellitmålinger. Modellen baserer sig på NDRE-målinger, samt det forventede udbytte. Modellen åbner efter en temperatursum af 430 graddage. Der skal være en planlagt kvælstoftildeling i gødningsplanen, og der skal være gået mindst 21 dage…
Aktuelt i marken uge 19 Registreringsnettet er godt i gang, og vi observerer skadegørerne tæt i forskellige relevante sorter, i hhv. vinterhvede, vinterbyg og vinterrug. Det har blæst det meste af den sidste uge, så det har været minimalt med optimale sprøjteforhold, hvilket gør en prioritering af opgaverne endnu mere vigtig. Hvede De tørre og…
Opnå rabat på dine markbesøg Så er vækstsæsonen godt i gang og der er mange opgaver i marken der skal prioriteres i rigtig rækkefølge. Det vil vi fra planteavlskontoret selvfølgelig gerne være behjælpelig med. Derfor tilbyder vi 2 pakkeløsninger med markbesøg. Den ene løsning med bestilling af 2 besøg gives der 30 % rabat til…
Sukkerroer Igen i år er der spredning på sådatoen – de første marker blev sået start april, mens de sidste marker bliver sået i disse dage. Ukrudt Før fremspiring af roer I de marker, hvor roefrøene højest har sat rodspirer, kan du anvende clomazon og evt. glyphosat, hvis der allerede er spiret ukrudt frem. sprøjtning…
Aktuelt i marken – uge 18 Stort set alle marker er nu tilsået og der skal prioriteres køretid med sprøjten. Rapsen er begyndt blomstringen og i de marker der er længst fremme, vil en svampesprøjtning være aktuel inden for de næste dage. Det er ikke aktuelt at sprøjte mod bladribbesnudebiller og glimmerbøsser mere. Om der…
Sidste chance for anvendelse af specifikke Glyphosat produkter En del Glyphosatprodukter har ikke fået fornyet godkendelse og vil derfor ikke være lovlig at anvende eller opbevare i fremtiden. Pas derfor på med at købe et stort lager hjem, til den igangværende og kommende sæson. I tabellen nedenfor, kan du se hvilke midler der er tale…
Svampebekæmpelse i vinterraps Der findes ikke noget godt hjælpemiddel til at fastslå behovet for svampebekæmpelse i vinterraps. Derfor må sprøjtningen betragtes som en forsikringssprøjtning Sprøjtetidspunkt Ved en svampebekæmpelse under blomstring, opnås der effekt mod knoldbægersvamp, skulpesvamp, gråskimmel, og lys bladplet. Det optimale bekæmpelsestidspunkt for knoldbægersvamp er vækststadie 65. Stadie 65 er når marken ser gul…
Aktuelt i marken uge 17 Ukrudt i vårbyg Størstedelen af vårbyggen er for de fleste blevet etableret. I de tidligt såede marker der er spiret frem, forventes en ensartet fremspring af ukrudtet, fordi vi de fleste steder har fået en del nedbør efter etablering. Er der ikke behandlet med DFF på sortjord, vil græseffekten være…
Målet er at bekæmpe ukrudt tilstrækkeligt effektivt til at eventuelt restukrudt ikke bliver til gene ved høsten, eller at der sker en uhensigtsmæssig opformering af ukrudt. Udbyttemæssigt betyder ukrudt ikke så meget i ærter og i forsøg er nettomerudbyttet sjældent positivt. På arealer med en lille til moderat ukrudtsbestand kan der satses på en enkelt…
Karakter for foderværdi i kornsorter Årets sortsvalg Artsvalget for året er faldet på vinterbyg, vinterhvede, havre og vårbyg. Ønskes yderligere information om ovennævnte arter og deres kvalitetsegenskaber, samt bedre billedkvalitet af skema materiale, henviser vi til linket her: SortInfo.dk. For vinterbyg ser resultaterne ud, som følgende Som det fremgår af skemaet, varierer karaktererne betydeligt, hvilke…
Ukrudtsbekæmpelse i vårsæd Dyrker man frøgræs og har brug for en øget effekt på bl.a. enårig rapgræs kan det være formålstjenligt med en delt indsats med en tidlig sprøjtning med DFF på sort jord. Dyrker man ikke frøgræs og har man ikke de store problemer med enårig rapgræs, foretages ukrudtsbekæmpelsen i vårsæd nemmest med en…
Aktuelt i marken uge 16 Det først såede vårsæd er begyndt at sætte spirer og vil med den varme vi har nu snart komme op af jorden. ”Billede: Fremspirende vårbyg af sorten Feedway Såning af vårsæd Forårs vejret har med skiftevis frost og regn kun givet relativt få dage hvor det har været optimalt at…
Vækstregulering i vintersæd Med foråret og det gode vejr, kommer også mere aktivitet i marken. Foruden såning og ukrudtsbehandling, på nuværende tidspunkt, ses det flere steder nu også, at hveden er så langt, så vækstregulering af denne er højaktuel og vi bringer derfor dette skriv i denne uge. Undgå udbyttetab Stråstivheden i kornsorter er stort…
Østdansk Landboforening arrangerer GRATIS bustur til Borgeby Fältdagar Østdansk Landboforening arrangerer bustur til Borgeby Fältdagar i Sverige. Oplev maskindemonstration, fremvisning af afgrøder og forskellige kemikaliers og gødningers effekt på afgrøderne. Læs og tilmeld dig under arrangementer på vores hjemmeside. Der er begrænsede pladser Borgeby Fältdagar er en landbrugsmesse i marken, eller i felten som svenskerne…
Aktuelt i marken uge 14 God påske og god arbejdslyst. Rapsen er mange steder klar til at blive gødet færdig, mens vintersæden godt kan vente lidt endnu. Husk at kvælstofprognosen er kommet ud med -5 kg N, så i skal trække lidt fra hvis planen er lavet før prognosen kom. Vejret begynder at ligne forår…
Aktuelt i marken uge 13 Raps Selvom uret er sat til sommertid, lader foråret vente på sig. Vi har i den seneste tid, fået en del nedbør i form af sne, slud og regn. Derfor må vi væbne os med tålmodighed inden vi kan begynde forårsarbejdet for alvor. Selvom det er koldt, er der vækst…
Etablering af vårsæd Såtidspunktet er afgørende for udbyttepotentialet i vårsæd. Vårbyg kan etableres frem til ca. 10/4 uden betydelige udbyttetab. Etableres vårbyg senere end dette kan man forvente et udbyttetab på 60 kg pr. dag indtil 30/4. Efter 1/5 kan man forvente et udbyttetab på 130 kg pr. dag. Andre vårafgrøder er mere følsomme for…
Så er det ved at være sidste frist for indberetning Vi på planteavlskontoret finder denne nyhed, som værende vigtig information endnu engang til jer, som endnu ikke har fået indsendt jeres gødningsregnskab, SJI eller IPM-skema. Vi har herunder listet de vigtigte informationer op, som du skal være særlig opmærksom på inden fristen for indberetning. Gødningsregnskab…
Gødskning af vårbyg Kvælstof Valg af gødskningsstrategi til vårbyg afhænger først og fremmest af om man dyrker foder- eller maltbyg. Fastsættelse af næringsstofbehovet skal ske efter forholdene i den enkelte mark og under hensyn til at ejendommens kvælstofkvote overholdes. Kvælstofbehovet fastsættes ud fra tilførslen af husdyrgødning eller afgrøderester i de foregående år, jordtypen, det forventede…
Ukrudtsbekæmpelse i vintersæd – fokus på græsukrudt Vintersæden kom godt i gang i efteråret og står fint her i slutningen af marts. De fleste fik lavet deres ukrudtsbehandling i efteråret – typisk med løsninger der indeholder Boxer og DFF,eller Mateno Duo. De som har anvendt Express 50 SX i efteråret (typisk mod spildraps) eller Atlantis…
Ukrudtsbekæmpelse i frøgræs Enårig og alm. rapgræs er et alvorligt problem i de fleste arter af markfrø, fordi arterne påvirker kvaliteten i den høstede vare og ikke eller kun vanskeligt kan frarenses. Frø fra bredbladede ukrudtsarter kan også være et problem, fordi nogle arter også er vanskelige at frarense. Kemisk bekæmpelse af græsukrudt i frøgræs…
Østdansk Landboforening arrangerer GRATIS bustur til Borgeby Fältdagar Østdansk Landboforening arrangerer bustur til Borgeby Fältdagar i Sverige. Oplev maskindemonstration, fremvisning af afgrøder og forskellige kemikaliers og gødningers effekt på afgrøderne. Læs og tilmeld dig under arrangementer på vores hjemmeside. Der begrænsede pladser Borgeby Fältdagar er en landbrugsmesse i marken, eller i felten som svenskerne siger.…
Samsåning og placeret gødning i vårsæd Når snakken falder på vårsæd, fx vårbyg, havre eller vårhvede, så er der ganske tydelige beviser på, at placering eller samsåning med handelsgødning giver et sikkert merudbytte. Med den større frekvens af mere tørre forår, er placering klart at foretrække, når vi snakker om gødskning af vårsæd da nedbøren…
Gødskning af vinterraps forår 2023 Mange har formentlig allerede udført første tildeling i vinterrapsen og gerne ud fra princippet, at ved kraftige rapsplanter er N-tildelingen reduceret. Specielt i år er det værd at kigge på, om det kan betale sig at reducere i N-tildelingen ved anden tildeling. Flere forsøg har vist, at en meget kraftig…
Mangantilførsel når vejrudsigten tillader det Foråret er kommet, og det er tid til at gå dine vintersædsmarker igennem, og tjek dem på de steder, hvor du har erfaring med, at der kan forekomme manganmangel. Hvis du konstaterer manganmangel, skal du tilføre hurtigst muligt. Af vintersædsarterne er vinterbyg den mest følsomme, og kan rammes hårdt af…
Gylle til vårsæd Der går ikke lang tid før at der skal etableres vårsæd og derfor er der nogle overvejelser der skal gøres hvis der påtænkes at udbringes husdyrgødning. Ultimo januar skrev vi omkring udbringsningsteknikker og lovkrav, så overvejelserne nu, går på hvordan husdyrgødningen udnyttes bedst muligt udfra højere krav til udnyttelsen, samt de høje…
Kvælstofprognosen 2023 På trods af en regnfuld vinter i visse dele af Danmark, viser N-min- målingerne fra februar 2023, at kvælstofindholdet på lerjord er højere i hele landet end gennemsnittet af de foregående 11 år. På sandjorden er indholdet af kvælstof gennemsnitligt. Der er ikke fundet grundlag for en områdeopdeling af landet. Prognosen gælder for…
Gødskning af vintersæd 2023 Vintersæden er for hovedparten, kommet godt igennem vinteren. Flere har også kørt første tildeling af gødning. Hvis ikke det er tilfældet bør man overveje at køre næste gang forholdene er til det. Er afgrøden kommet godt igennem vinteren og står kraftigt, så skal den have knap så meget gødning som en…
Tips til etablering af roer Ved udsigt til kraftig eller langvarig nedbør er det bedre at så roerne efter end før! Efter såning skal jorden have 2-3 dage med tørvejr for at kunne sætte sig og dermed hindre risikoen for sammenslemning. Tjek såskær og maskinindstillinger før og under såning. Tilberedning af såbed Tilberedning af såbed…
Gødning, en opdatering af markedet Aktuelle priser Gødningsmarkedet har i den seneste tid vist en nedadgående pristendens og markedet har nu sat sig i en sådan grad at NS 27-4 kan handles i omegnen af 350kr svarende til 11,89kr pr. kg N. For blot en måned siden var prisen på NS 27-4, 435kr. Prisen på…
Har du husket af udfylde dit IPM-skema? Det er ved at være tid for indsendelse af dit IPM pointskema. Der blev i december åbnet for adgangen til dit årlige IPM pointskema, og indsendelsesfristen er d. 31. marts, samme tid som din sprøjtejournalindberetning. Der er fortsat kun en lille andel af Danmarks landmænd, som har udfyldt…
Gødskning af frøgræs foråret ’23 Vinteren 2022/23 har indtil nu været mild, med kun få og korte frostperioder, og det er nu på tide at planlægge gødskningen af de tidlige arter som engrapgræs og rødsvingel, medens de lidt senere arter som alm. rajgræs skal vente. Det er vigtigt at være opmærksom på trykskader, da frøgræs…
Årets planteavlsmøde Planteavlskontoret havde d. 9. februar arrangeret det årlige planteavlsmøde. På mødet blev fem oplæg præsenteret, hvor vi bl.a. kom ind på de nye CAP regler og nye muligheder for konsulenthjælp til præcision i dit landbrug hos os. Slides, som blev vist på dagen, ligger nu klar til at man kan se dem igennem:…
Er præcisionsjordbrug noget for dig? I dansk landbrug vinder præcisionsdyrkning mere og mere frem, men hvad er det egentlig for en størrelse, hvilke muligheder har det og hvordan kommer man i gang med det? Præcis timing, geografisk præcision, og præcise doseringer er essensen af præcisionsjordbrug. Præcisionsjordbrug indebærer brug af data, satellitter, droner, og sensorer som…
Kapiteltakster 2022 Kapitelstaksterne er udregnet på baggrund af de gennemsnitlige kornpriser fra høst og frem til slutningen af året. For både byg og hvede er prisen steget, hvilket primært skyldes de høje kornpriser der har været i 2022. Figur 1: Udvikling af kapitelstaksten fra 2012 og frem til nu for Sjælland og de omkringliggende øer.…
Nu kan fællesskemaet sendes ind – vær opmærksom på fristerne Gennem fællesskemaet ansøges der om bl.a. grundbetaling og de nye bioordninger. Du er altid velkommen til at kontakte planteavlskontoret hvis du har brug for hjælp og vejledning til din fællesskemaansøgning. Her er samlet et overblik over fristerne i fællesskemaer, så du har overblik over de…
Dispensation for akseltryk på gyllevogne 1. februar og sæsonen for gyllekørsel er i gang. Trafikstyrelsen har igen i 2023 erhvervet mulighed for at køre med forhøjet akseltryk. Tilladelserne er søgt af Seges, for hele erhvervet, nogle kommuner vil dog kræve en individuel ansøgning Både trafikstyrelsen godkendelsesbrev og kommunens tilladelse skal medbringes under gyllekørslen og –…
Udbringning af husdyrgødning Læs om udbringningsteknikker og lovkrav til udbringning af husdyrgødning Endnu engang nærmer vi os den 1. februar hvor det igen er lovligt at udbringe gylle på markerne. Det er reglerne i Husdyrbekendtgørelsen der gælder for flydende husdyrgødning, afgasset biomasse, ensilage- og restvand, samt affald. Tabel 1. Tilladte udbringningsteknikker til flydende husdyrgødning og…
Valg af vårbygsort Laureate og RGT Planet har de seneste år været de foretrukne sorter på markedet, med flotte udbyttetal. Denne tendens ser dog ud til at vende lidt nu, og flere andre sorter vinder efterhånden frem. Sorter, som Skyway og Firefoxx har i 2022 vist gode udbyttetal, og er optaget som maltbygsorter i årets…
Ukrudtsstrategier i sædskiftet Dette skriv bliver sidste del af vores beretnings samling for 2022, og omhandler ukrudtsstrategier i sædskiftet, i økologisk drift. Indledning Forsøget har til formål at belyse betydningen af forskellige strategier for ukrudtsbekæmpelse i økologisk vårsæd over flere år. Der vil bl.a. blive afprøvet radrensning på dobbelt rækkeafstand, så mekanisk ukrudtsbekæmpelse kan optimeres…
Opdater din digitaliseringsviden .. og kom til kursus i brugen af FarmTracking og CropManager hos Østdansk Landboforening. Kursus dag og vidensopdatering Digitalisering inden for landbruget er efterhånden blevet en del af effektiviseringen af bedrifterne uanset størrelse. Begge programmer kan hjælpe dig i hverdagen til et landbrug, præget af output, præcision og forsimpling. FarmTracking er et…
Vinterhvedesorter Endnu en del af vores beretning bliver her offentliggjort. I denne uge udgiver vi udbyttetallene for vinterhvedesorter 2022. Forord Udbytterne har været rekordhøje i år. Målesorten havde et gennemsnitligt udbytte på 119 hkg/ha. De højeste udbytter på landsplan er fra sorterne Champion, Pondus, Heerup, DLG´s sortsblanding Wheat Mix Star, Kvium og RGT Stokes, som…
Landbrugsstyrelsen har den 23. december sendt bekendtgørelser for den nye landbrugsreform, i offentlig høring. Bekendtgørelserne er sendt i høring hos en lang række organisationer her under landbrugets organisationer. Det er blandt andet bekendtgørelser om arealtilskudsordningerne, kontrol og administrative sanktioner og konditionalitet. Der er forskellige frister for de forskellige bekendtgørelser, mange har høringsfrist til d. 12.…
Ukrudtsbekæmpelse i sukkerroer – Forskellige løsninger Som nævnt i sidste uges plantenyt, da vil vores beretninger udgives hen over et par ugers forløb, for til slut at blive samlet i en PDF-fil, som vil blive tilgængelig for jer i begyndelsen af det nye år. Forord I tolv forsøgsled er forskellige strategier til bekæmpelse af ukrudt…
Hvedegalmyg og bladlus under blomstring Året 2022 har budt på flere forsøgstiltag for planteavlsafdelingen hos Østdansk Landboforening. I denne forbindelse har vi lavet årets beretninger, som hen over julen og starten af det nye år, vil blive publiceret. Dette gøres både her i nyhedsbrevet, og vil senere være at finde i PDF format på vores…
Pleje af græs- og naturarealer: Øget fleksibilitet på plejekravet fra 2023 Fra 2023 får du mulighed for at have større arealer uden slæt eller tydelige tegn på græsning. Fra 2023 indfører Landbrugsstyrelsen øget fleksibilitet på arealer med tilsagn om pleje af græs- og naturarealer. I dag kan du undlade plejeaktivitet på enkelte delarealer på op…
Kom til landbrugsseminar 2023 – tilmeld dig nu Ansøgningsrunden 2023 nærmer sig, og Landbrugsstyrelsen inviterer derfor til en række arrangementer i januar 2023. Styrelsen afholder Landbrugsseminarer tre steder i landet, hvor vi fortæller om de nye tilskudsordninger. Derudover afholder de webinar om Fællesskema og Internet Markkort. Den nye landbrugsreform for 2023 – 2027 træder efter…
Søg erstatning eller dispensation hvis du rammes hårdt af gødskningsforbud på § 3-beskyttet natur I 2020 blev der vedtaget et forbud mod sprøjtning, gødskning og omlægning af § 3-beskyttede arealer. Forbuddet trådte i kraft 1. juli 2022 og der er åbnet for ansøgninger om dispensation eller erstatning. Forbuddet indebærer, at du som landmand skal ekstensivere…
Urea som alternativ til ammoniumnitrat gødninger Hvad er urea? Urea er en kvælstofgødning i amid form som indeholder 46% kvælstof, og det er derfor en meget koncentreret kvælstofgødning. Salget af urea vinder i disse år mere frem i Danmark grundet dens kostpris. Urea koster nemlig i øjeblikket omkring 15kr/kg N, hvor en traditionel NS 27-4,…
Sukkerroesorter 2023 Årets sortsliste gælder både for det danske og svenske marked, og derfor er listen væsentligt længere end vi tidligere har set. Fremadrettet vil det samlede resultat af sortsforsøgene være baseret på både danske og svenske forsøg. I år har vi haft mulighed for at adskille i danske og svenske forsøg, og vi har…
Hvad burde prisen for dine roefrø være? Sortsvalg og prisberegning Vi har i år regnet lidt på priserne til jer, og kommer her med vores bud på, hvad de forskellige sorter “burde” koste, sat op imod de netop udgivne frøpriser, som Nordic Sugar har fremlagt. Vores udregnede priser baseres på NBR’s “forenklede økonomi”, som udregnes…
Dispensation til anvendelse af Reglone i engrapgræs og hvidkløver til frøavl! Vilkår for anvendelse, effekt og sprøjteteknik Miljøstyrelsen har igen givet dispensation, så der nu er mulighed for at bekæmpe græsukrudt og spildkorn i engrapgræs og hvidkløver. Nedenfor er beskrevet de vilkår for dispensationen som gælder. Det er de samme vilkår som sidste sæson, hvor…
Midler på forbudsliste pr. 1. februar 2022- 1. juli 2023 Som tidligere omtalt i Plantenyt, er det meget vigtigt at få gennemgået kemirummet og få ryddet ud i de produkter som ikke længere er tilladt, eller som forbydes i næste sæson. Nedenfor ses 2 lister over midler som er på forbudslisten pr. dags dato, og…
Aktuelt i marken uge 46 Kerb i raps Ud over at kalenderen viser vi er i november måned, er vejret også begyndt at vise det. Jf. nedenstående tabel der viser prognosen for jordtemperaturen de næste 10 dage (4683 Rønnede), er det blevet tid til at sprøjte Kerb. Dvs. jordtemperaturen er under de anbefalede 10 grader.…
Aktuelt i marken uge 45 Her i primo november er der fortsat opgaver i marken, som giver anledning til spørgsmål, specielt pga. de ekstreme temperaturer set i forhold til normalen. Lus i vintersæd Vi har netop observeret og registreret luseangreb for sidste gang i denne sæson. Der findes fortsat en stigning af antal angrebne planter,…
Bør du bekæmpe med Kerb nu? Aktuel situation Optagelsen af Kerb sker igennem rødderne, og derfor skal Kerb anvendes så tidligt som muligt i november, inden ukrudtet når at udvikle et stort rodnet. Jordtemperaturen har stor betydning for nedbrydningen af Kerb. Halveringstiden af aktivstoffet er 3 måneder ved 10 grader, og 1,5 måneder ved 20…
Nu er det muligt at søge støtte til Miljø- og klimateknologi 2022 (frist 10. januar 2023) Søg tilskud til købe ny sprøjte, radrenser eller GPS-udstyr til præcisionsjordbrug Har du planer om inden for de næste 2 år at købe ny sprøjte, radrenser eller GPS-udstyr til præcisionsjordbrug har du mulighed for at søge om tilskud fra…
Vigtige datoer november og december 2022 Hold styr på tidsfrister for jordbearbejdning og udbetaling af støtte November Tilsagn Økologisk investeringsstøtte I løbet af november forventes mulighede for at søge 40% i tilskud til investeringer indenfor 6 indsatsområder. Ansøger skal være økolog, eller have ansøgt om autorisation til økologisk jordbrugsproduktion, senest 3 uger før ansøgning om…
Aktuelt i marken uge 44 Bladlus i vintersæd Der ses fortsat en udvikling af bladlusangreb i vintersæden. Registreringsnettet er baseret på de tidligt såede marker, men skal, grundet det milde efterår, tages alvorligt af alle vintersædsavlere. Grundet den manglende viden omkring smittespredningsomfanget efter bladlusenes angreb, er en bekæmpelsestærskel ikke helt fastsat, og du derfor bør…
Optimer gødningsplanen i din raps med biomassemålinger Planteklip og/eller apps kan bruges til at vurdere kvælstofbehovet i din raps Jo kraftigere din raps er i efteråret, jo mindre er kvælstofbehovet om foråret Du har mulighed for at optimere din gødningsplan i rapsen ud fra biomassemålinger om efteråret. Biomassen kan måles på 2 måder. Enten ved…
Aktuelt i marken uge 43 Fokus på bladlus og manganmangel Bladlus i vintersæd Vejrdata fra DMI viser en betydelig stigning i temperaturerne de kommende dage. Derfor, trods megen omtale i de seneste skriv, omkring bladlusangreb i den tidligsåede vintersæd, så er problematikken fortsat aktuel. Varmegraderne, som fortsat måles i øjeblikket, giver anledning til en yderligere…
Kerb i vinterraps – hvordan skal du gøre? Få svar på dine spørgsmål om Kerbs effekt, rette tidspunkt, doseringer og sprøjteteknik Forsyningssituationen for Kerb er desværre også udfordret i denne sæson. Kerb må anvendes fra 1. november men sprøjtningen bør vente indtil jordtemperaturen er under 10oC. Kerbs effekt Kerb 400 SC giver rigtig god effekt…
Fyraftensmøde om skatteoptimering – Husk tilmeldingsfrist idag! Hvis skattebetalingen skal mindskes skal der handles inden nytår Mange landmænd har i 2022 haft en god høst og solgt til en god pris. Selvom priserne på indkøb ligeledes er steget, vil mange have et højere resultat for 2022 end tidligere. For at undgå at skattebetalingen tilsvarende bliver…
Aktuelt i marken uge 42 Værd obs på lus i dine vintersæd marker Lus i vintersæd Den seneste uges tid har budt på et mindre “comeback” til varmegraderne, hvilket i høj grad har betydet en opformering af luseangreb i vintersæds markerne, herunder særligt de tidligsåede. Under observationer til registreringsnet, ses tidligsået vinterbygmarker lige nu er…
Risiko for manganmangel i vintersæd? Tidligsået vintersæd har øget risiko for manganmangel Billedet ovenfor viser manganmangel i vinterbyg. Ved manganmangel vil marken blive lysere i de mest ramte områder og planterne bliver mere slappe. En kraftig plante som er velforsynet med mangan (og andre næringsstoffer) er betydeligt bedre rustet til at overvintre og modstå sygdomsangreb…
Nedvisning af efterafgrøden – overvej om du reelt har behov for at anvende glyfosat Brug glyfosat, hvor der er rodukrudt eller meget græsukrudt. Ved pløjning giver det ikke mening at nedvisne efterafgrøden alene med det formål at få den til at falde sammen. Afhængig af dit såtidspunkt for efterafgrøden og efterafgrødetype er det muligt at…
Aktuelt i marken uge 41 Ukrudt i den vintersæd Nu er stort set al etableret vintersæd fremspiret og ukrudtsbehandlingen er for langt de fleste også udført. Det der kan være aktuelt på nuværende tidspunkt, er de marker der er særligt udfordret på græsproblemer hvor en 2. sprøjtning kan bekæmpe problemgræsser som agerrævehale, væselhale og resistent…
Vigtige datoer oktober og november 2022 Hold styr på tidsfrister for jordbearbejdning og efterafgrøder. Oktober Jordbearbejdning Jordbearbejdning efter høst forud for forårssåede afgrøder Fra 1. oktober må der jordbearbejdes på JB 7-9. Ukrudt og spildfrø må nedvisnes fra 1. oktober på alle arealer omfattet af forbuddet. Jordbearbejdning af brak forud for en vårafgrøde Fra 1.…
Stor stigning på nabotakst Nabotaksten er steget med 12 %, da især diesel er steget meget, men også løn, reservedele og kapitalomkostninger er steget Tidligere blev listen ”Prisniveau for markarbejde” udarbejdet af Hans Henning Sørensen, Østlige Øers bygge- og maskinudvalg, men nu er opgaven havnet på VKST’s bord. Derfor skal du i tilfælde af spørgsmål…
Gødskning af frøgræs i efteråret Korrekt gødskning af frømarken er afgørende for et højt udbytte og dermed et godt dækningsbidrag. Det generelle tidspunkt for tilførsel af kvælstof om efteråret er i perioden fra slutningen af september til midten af oktober, alt afhængig af luft- og jordtemperatur samt vækstbetingelser i øvrigt. Svage 1. års marker bør…
Aktuelt i marken uge 40 Bliv opdateret på skadedyr og ukrudt i vinterraps Skadedyr i vinterraps Registreringsnettet er stadig i gang, og her får du en lille opdatering på skadedyrstilstanden Agersneglemoniteringen er nu afsluttet for i år i vinterrapsen, og konklusionen er efter den sidste måneds indberetninger til registreringsnet i vores område, er et generelt…
Brug KemiTjek appen til holde styr på dit kemirum Gratis prøveperiode fra 1. oktober til 1. december 2022 Brug KemiTjek appen til at få overblik over dit kemilager, og find ud af, om dine produkter stadig er lovlige. Du scanner stregkoden på dit middel og appen fortæller straks om det er lovligt. Med KemiTjek kan…
Aktuelt i marken uge 39 Tidligsået vintersæd Væksten i den tidligsåede vintersæden har for alvor taget fart, hvilket betyder opformering af lusebestanden. Det betyder derfor også at lusene begynder at indfinde sig på planterne nu, og der er fundet mindre tilfælde i hhv. byg- og hvedemarker i forbindelse med registreringerne til registreringsnettet. Er du i…
Trafiklyset Vigtigt for dig der først slår din mark sidst i september Trafiklyset viser om du har opfyldt dit aktivitetskrav. I september er markerne grønne (aktivitets kravet opfyldt) eller gule (tvivl om aktivitetskravet er opfyldt) og d. 11 oktober ændres marker til rødt, der hvor aktivitetskravet ikke er opfyldt. MEN, der er forsinkelse på analysering…
Aktuelt i marken Vejret er blevet køligere og vejrudsigten melder godt Boxer vejr. Tjek dine raps og roemarker for haglskader! Ødelæggende vejrforhold – raps og roer Den seneste uge har budt på vejrforhold, som i nogle tilfælde har haft større betydning for rapsen og roerne. Der er bl.a. tale om weekendens haglbyger, hvilke giver anledning…
Alle udbyttetal for markært 2022 Udvalgte markært sorters udbytte fra Holeby og Skælskør Alle udbyttetal for markært er nu klar og du kan se dem i tabel 1. Resultaterne fra landsforsøg 2022 er et gennemsnit af 6 lokaliteter fra hele landet. Lokaleforsøg er fremhævet i tabellen. Tabel 1. Udvalgte havre sorters udbytte fra landsforsøg i…
CRISKA – hjælp til kemisk risikovurdering Gratis prøvetid på appen CRISKA – henvender sig til alle virksomheder med ansatte Kemisk risikovurdering Hvis din virksomhed har medarbejdere, som kan blive udsat for farlig kemi, har du som arbejdsgiver pligt til at foretage en vurdering af, om arbejdet udgør en risiko for deres sikkerhed og sundhed –…
Alle udbyttetal for hestebønne 2022 Udvalgte hestebønne sorters udbytte fra Holeby og Skælskør Alle udbyttetal for hestebønne er nu klar og du kan se dem i tabel 1. Resultaterne fra landsforsøg 2022 er et gennemsnit af 4 lokaliteter fra hele landet. Lokaleforsøg er fremhævet i tabellen. Tabel 1. Udvalgte hestebønne sorters udbytte fra landsforsøg i…
Alle udbyttetal for smalbladet lupin 2022 Udbytteforsøg med smalbladet lupin første gang i 10 år Alle udbyttetal for smalbladet lupin er nu klar og du kan se dem i tabel 1. Resultaterne fra landsforsøg 2022 er et gennemsnit af 3 lokaliteter fra hele landet og alle lokaliteterne er fremhævet. Tabel 1. Udvalgte smalbladet lupin sorters…
Alle udbyttetal for økologisk havre 2022 Udvalgte økologiske vårbyg sorters udbytte fra Stokkemarke og Skælskør Alle udbyttetal for økologisk havre er nu klar og du kan se dem i tabel 1. Resultaterne fra Økologiske landsforsøg 2022 er et gennemsnit af 4 lokaliteter fra hele landet. Lokaleforsøg er fremhævet i tabellen. Tabel 1. Udvalgte økologiske havre…
Alle udbyttetal for økologisk vårbyg 2022 Udvalgte økologiske vårbyg sorters udbytte fra Stokkemarke og Skælskør Alle udbyttetal for økologisk vårbyg er nu klar og du kan se dem i tabel 1. Resultaterne fra Økologiske landsforsøg 2022 er et gennemsnit af 4 lokaliteter fra hele landet. Lokaleforsøg er fremhævet i tabellen. Tabel 1. Udvalgte økologiske vårbyg…
Alle udbyttetal for vinterhestebønne 2022 Se resultaterne for første landsforsøg med vinterhestebønners udbytte Alle udbyttetal for vinterhestebønner er nu klar og du kan se dem i tabel 1. Landsforsøget er udført to steder i landet og i tabel 1 hav du se resultater for begge lokationer. GL Arabella er brugt som målesort. Tabel 1. Udvalgte…
Dækningsgrad af efterafgrøder Se et billede eksempel på dækningsgraden for honningurt og olieræddike Vurder om dine efterafgrøder overholder kravet til dækningsgrad Der er krav til dækningsgraden af dine efterafgrøder og den varierer alt efter hvornår efterafgrøden er etableretalt og hvornår bedømmelsen finder sted. I tabel 1 kan du se kravet til dækningsgrad. Tabel 1: Oversigt…
Bladlus i vintersæd i efteråret kan give havrerødsot Undersøg dine marker for bladlus og brug graddageberegnere som hjælp til at fastsætte bekæmpelses tidspunkt Bladlus kan være bærere af virusset havrerødsot. De optræder om efteråret og overføre virusset der inficere planterne. Symptomerne på havrerødsot viser sig løbende i foråret fra begyndende vækst – tidligst ses det…
Alle udbyttetal for vårhvede 2022 Udvalgte vårhvede sorters udbytte fra Holeby og Skælskør Alle udbyttetal for vårbyg er nu klar og du kan se dem i tabel 1. Resultaterne fra landsforsøg 2022 er et gennemsnit af 5 lokaliteter fra hele landet. Lokaleforsøg er fremhævet i tabellen. Der har ikke været nogen supplerende forsøg med vårhvede…
Alle udbyttetal for triticale 2022 Udvalgte triticale sorters udbytte fra Ringsted og Skælskør. Alle udbyttetal for triticale er nu klar og du kan se dem i tabel 1. Resultaterne fra landsforsøg 2022 er et gennemsnit af 7 lokaliteter fra hele landet. Lokale forsøg er fremhævet i tabellen. Tabel 1. Udvalgte triticale sorters udbytte fra Landsforsøg…
Trafiklyset er åbnet Se om aktivitetskravet for græs- og brakarealer er opfyldt på dine marker i IMK eller brug Landbrugsstyrelsens nye app ”Landbrugsstyrelsen” Omdriftsgræs og permanent græs skal afgræsses eller slås mindst én gang i perioden 1. juni til 25. oktober 2022 for at opfylde aktivitetskravet. Trafiklysets farver viser om du har opfyldt aktivitetskravet. Det…
Alle udbyttetal for vårbyg 2022 Udvalgte vårbyg sorters udbytte fra Karise, Ringsted, Holeby og Søllested Alle udbyttetal for vårbyg er nu klar og du kan se dem i tabel 1. Resultaterne fra landsforsøg 2022 er et gennemsnit af 7 lokaliteter fra hele landet. Lokaleforsøg er fremhævet i tabellen, hvoraf to er supplerende forsøg. Tabel 1.…
Aktuelt i marken – uge 37 Regnen er kommet og der er fart på afgrøder og ukrudt Raps Siden sidste uge er der kommet det længe ventede regn og de allerede etablerede afgrøde begynder at spire. Den raps der var fremspiret sætter også hurtigt nye blade, hvilket gør, at vi mange steder ser uens marker,…
Alle udbyttetal for havre 2022 Udvalgte havre sorters udbytte fra Holeby og Skælskør Alle udbyttetal for havre er nu klar og du kan se dem i tabel 1. Resultaterne fra landsforsøg 2022 er et gennemsnit af 7 lokaliteter fra hele landet. Lokaleforsøg er fremhævet i tabellen. Der er ikke udført supplerende forsøg for havre i…
Ukrudtsbekæmpelse i vinterhvede om efteråret Med en effektiv ukrudtsbekæmpelse om efteråret, får du også styr på de vanskelige ukrudtsarter – særligt græsukrudt. Det giver et godt udgangspunkt for at målrette behov for opfølgende behandlinger i foråret. Med en effektiv ukrudtsbekæmpelse om efteråret, får du også styr på de vanskelige ukrudtsarter – særligt græsukrudt. Det giver…
Alle udbyttetal for vinterrug 2022 Udvalgte vinterrug sorters udbytte fra Karise, Ringsted og Skælskør. Alle udbyttetal for vinterrug er nu klar og du kan se dem i tabel 1. Resultaterne fra landsforsøg 2022 er et gennemsnit af 6 lokaliteter fra hele landet. Lokaleforsøg er fremhævet i tabellen, hvoraf det ene er et supplerende forsøg. Sortsblandingen…
Aktuelt i marken uge 36 Lige nu er der meget tørt i hele vores område og der er ikke så meget aktivitet i de etablerede afgrøder. I skal stadig være på vagt overfor snegle og rapsjordlopper som omtalt i sidste uge. Rapsjordlopper Østdansk deltager igen i år i registreringsnettet, og i øjeblikket moniterer vi for…
Husk! Du skal indberette efterafgrøder senest 10. september 2022 Ring NU til din planteavlskonsulent hvis du har ændringer til dine planlagte efterafgrøder Kontakt din planteavlskonsulent NU hvis du har ændringer til dine planlagte efterafgrøder. Ring hvis du har: sået på en anden mark end anført i dit Fællesskema og Gødningskvote/Efterafgrøde skema sået senere end 20…
Sorte aks Årsagen er stadig uvist Igen i år er der blevet observeret nødmodne sorte aks i vinterhvedemarker, men i et mindre omfang end i 2021. Årsagen er stadig uvist, men det skyldes formentlig klimatiske forhold, hvor aks er nødmodnet og derefter blevet angrebet af sekundære sortskimmelsvampe. Sorten ser ud til, at have en betydning.…
Bioordning planteproduktion En af de nye tilskudsordninger der forventes til 2023, for jer der har mad- og proteinafgrøder. Selv om reglerne ikke er endeligt godkendt, vil vi orientere om hvordan det forventes at reglerne kommer til at være, da planlægning af næste års markplaner er i fuld gang. Hvis du dyrker mindst 5 % af…
Alle udbyttetal for vinterhvede er klar for 2022 Udvalgte vinterhvedesorters udbytte fra vores område og Landsforsøg Se årets høstudbytte for vinterhvede i tabel 1. Resultaterne fra landsforsøgene 2022 er et gennemsnit af 10 lokaliteter fra hele landet. Lokaleforsøg er fremhævet i tabellen, hvoraf det ene er et supplerende forsøg. Tabel 1. Udvalgte vinterrug sorters udbytte…
Aktuelt i marken – uge 35 Fremspiring af raps – Fremspiring af efterafgrøder og sneglebekæmpelse – Svampesprøjtning i roer – Splitsprøjtning i tidligt sået vintersæd Fremspirende raps Nu er langt hovedparten af rapsen kommet i jorden, og der er også kommet nedbør så frøene kan spire. Det er meget vigtigt at holde rapsen under opsyn…
Hold øje med hvilke Glyphosat midler I får leveret i efteråret 2022 Det forventes, at der kommer glyphosatprodukter på markedet i efteråret 2022 med nye fortsættende etiketter. En ny lov om forbud mod anvendelse af langsomt nedbrydelige midler på befæstede og stærkt permeable arealer betyder, at en række glyphosatmidler bliver forbudt ved udgangen af 2023,…
Sådan forventer vi reglerne til sædskifte bliver Det nye krav til afgrøderotation afløser det nuværende krav om flerer afgrødekategorier. Der er som udgangspunkt to delkrav der skal opfyldes, og de skal opfyldes på omdriftsarealer, undtagen arealer med flerårige afgrøder (herunder frøgræs), græs og andet grøntfoder, samt braklagte arealer. På 35% af bedriftens omdriftsarealer skal der…
Har du styr på reglerne om jordbearbejdning? Som hovedregel må der ikke foretages jordbearbejdning efter høst forud for forårssåede afgrøder. Men der er visse undtagelser. Hovedreglen er, at du ikke må foretage jordbearbejdning forud for forårssåede afgrøder fra høst af forfrugt frem til henholdsvis (gælder hvis du har et samlet areal på mindst 10 ha):…
Det er vedtaget du skal have 4% med brak mm. Der var ikke enighed om at udskyde kravet, så fra 2023 skal 4 % af omdriftsarealet udlægges med ikke produktive elementer, for alle bedrifter. De endelige regler og vejledninger er ikke på plads endnu, men vi forventer at kravet (også kaldet GLM8) medfører, at der…
Alle udbyttetal for vinterraps er nu klar for 2022 Udvalgte vinterraps sorters udbytte fra vores område og landsforsøg Se alle høstudbytter for vinterraps i tabel 1. Resultaterne fra landsforsøgene 2022 er et gennemsnit af 4 lokaliteter fra hele landet, hvor alle sorter er afprøvet. Lokaleforsøg er fremhævet i tabellen, hvoraf det ene er et supplerende…
Nye stramninger til din sprøjtejournal Fra 1. juli skal du ved kontrolbesøg kunne fremvise en opdateret sprøjtejournal med produktnavn og registreringsnummer Hvem skal føre sprøjtejournal: Alle der benytter pesticider i forbindelse med erhvervsmæssige aktiviteter, både i landbrugssektoren, herunder også gartnerierhvervet og i skovbruget og andre sektorer, skal løbene føre sprøjtejournal. Hvornår: Senest 7 dage efter…
Søg tilsagn om økologisk arealtilskud nu! Ansøgningsrunden er begyndt d. 1. juli og slutter d. 28. september 2022. Er du autoriseret økolog og udløber dine tilsagn i 2022? Eller har du søgt om at blive autoriseret senest 1. juli 2022? Så har du nu mulighed for at søge om nyt 3-årigt tilsagn. Ansøgningsrunden begynder 1.…
Alle udbyttetal for vinterbyg er klar for 2022 Udvalgte vinterbygsorters udbytte fra vores område og Landsforsøg. Se årets høstudbytte for vinterbyg i tabel 1. Resultaterne fra landsforsøgene 2022 er et gennemsnit af 9 lokaliteter fra hele landet. I år har der været tre lokale forsøg med vinterbyg. Tabel 1. Udvalgte vinterbyg sorters udbytte fra Landsforsøg…
Dispensation til brug af Propulse SE 250 i sukkerroer Gælder i perioden 15. august til den 31. oktober 2022 Miljøstyrelsen har givet dispensation til brug af svampemidlet Propulse SE 250 i sukkerroer. Propulse indeholder to ”nye” aktivstoffer som ikke tidligere har været anvendt i sukkerroer, Fluopyram (SDHI) og Prothioconazol (Triazol). Det har god effekt på…
Svampebehandling i roer Bederusten er lige nu under udvikling Så hvis der endnu ikke er behandlet, er det passende at udføre en svampebehandling nu. Det anbefales at køre første sprøjtning med Comet Pro, som har bedst effekt på bederust. Der anvendes 0,3 l/ha Comet Pro i første sprøjtning, ved højt smittetryk kan anvendes op til…
Valg af efterafgrøde og/eller efterafgrødeblanding Her er overblik over fordele og ulemper, samt blandingsforhold for de forskellige efterafgrødearter. Efterafgrøder fylder fortsat meget i markplanerne, derfor skal deres egenskaber også optimeres bedst muligt i forhold til sædskiftet. Foruden de dyrkningsmæssige egenskaber, så er der alle regelkravene som også skal overholdes, her er også et dækningskrav, der…
Kvælstoffikserende efterafgrøder – regler, fordele og ulemper Læs om fordele og ulemper ved brug af kvælstoffikserende arter som efterafgrøde Det er som 2021 fortsat muligt at bruge kvælstoffikserende arter, for både MFO- og pligtige efterafgrøder, og som noget nyt i 2022 også som målrettede efterafgrøder. Følgende nye arter kan anvendes: Ikke kvælstoffikserende arter: Klinte, hjulkrone…
HUSK at du skal luge flyvehavre! Det er lovbestemt, at alle arealer skal holdes fri for flyvehavre! Flyvehavre er en af flere planter, der er uønsket i Danmark, fordi den hvert år koster mange penge i forsøg på bekæmpelse og i tab af indtægter for landbruget. Reglerne om flyvehavre er lavet for at fjerne flyvehavre…
Aktuelt i marken uge 27 Svampebekæmpelse er afsluttet i kornafgrøderne og registreringerne er nu afsluttet for i år. Tjek dine hestebønner og roer for lus! I denne uge er sidste registrering af sygdomme foretaget for i år i vinterhvede, vårbyg, havre og rajgræs. Svampebekæmpelse er ikke længere aktuelt, men registreringerne er lavet for at følge…
Obligatoriske målrettede efterafgrøder Nu kan du snart se om du har fået et obligatorisk krav til de målrettede efterafgrøder Nu har Landbrugsstyrelsen offentliggjort opgørelsen over den målrettede kvælstofregulering og på landsplan mangler der ca 6% svarende til 22.250 ha efterafgrøder. Jf nedenstående kort så kan vi ikke komme uden om et obligatorisk krav i vores…
Bladlus i korn og bælgsæd Vi ser stadig intet behov for bekæmpelse, men hold øje med lusene Bladlus i korn Vi ser lidt bladlus i kornet, men ikke nær behovet for bekæmpelse. Vi anbefaler dog at holde øje, da det varme vejr kan opformere bestanden. I registreringesnettet for hvede er der svage angreb i ca.…
Aktuelt i marken uge 25 Regnen der kom søndag og mandag faldt om man så kan sige på et tørt sted. Flere steder faldt der 15-20 mm regn, hvilket var godt og tiltrængt for afgrøderne. Både vårbyg og vinterhvede er generelt meget sunde, der er dog få steder fundet svage angreb af brunrust og gulrust…
Aktuelt i marken uge 24 Vinterhveden er ved at være afblomstret og der er fortsat få sygdomsangreb Vinterhvede Vinterhveden er gennemsnitlig i st. 64, midt i blomstringen og dem der er længst fremme har afsluttet blomstringen. Hvede er selvbestøvende og når de gule støvdragere falder ud er blomstringen slut. Blomstringen begynder midt på akset og…
Stor stigning i sukkerroeprisen 2023 Danske Sukkerroedyrkere og Nordic Sugar har indgået aftale om kontraktvilkår og pris for kampagnen 2023. Foruden en prisstigning på 9,25 Euro pr. ton rene roer øges afstanden for afhentning af roer til 90 km fra fabrik. Derudover er der aftale om en ”gulerod”, i form af pristillæg for kontrakter indgået…
Bladlus og andre skadedyr i korn Husk at du skal holde øje med skadedyr i kornmarkerne og vurdere behovet for bekæmpelse. Læs om vores anbefalinger til skadedyrsbekæmpelse. Det kølige forår har været rigtig godt til at holde bladlus og kornbladbiller væk fra markerne. Men med stigende temperaturer, kan der hurtigt ske noget i markerne. Bladlus…
Har du MFO brak? Så vær opmærksom på hvornår det må og skal slås. På alle brakarealer er der forbud mod at slå det i maj, juni og juli af hensyn til markvildtets yngleperiode, den såkaldte forbudsperiode. Derudover er det navnet på din MFO brak, der afgør hvornår det skal slås. Det kan enten hedde…
Aktuelt i marken uge 23 Der er lidt fremgang i angreb med bladplet i hvede og brunrust i rug, ellers er sygdoms- og skadedyrstrykket genrelt lavt. Svampemidler udgår Mange af vores mest anvendte svampemidler bliver forbudt at anvende og havde stående på bedriften pr. 31. december 2022. Derfor skal man sørge for, at få brugt…
Bekæmpelse af rodukrudt i korn Rodukrudt som tidsler, padderokker, gråbynke og agersvinemælk kan være en udfordring i mange marker. Det er absolut sidste frist for bekæmpelse af specielt tidsler, i vårkorn før skridning. Behandlingsfristen for Metaxon er st. 39 hvor fanebladet er fuldt udviklet, men endnu ikke begyndt at strække sig. Den bedste effekt mod…
Aktuelt i marken uge 22 Læs om udviklingen af svampesygdomme i de forskellige afgrøder, svampemidler der er på vej ud og risikoen for haglskader. Svampemidler udgår Mange af vores mest anvendte svampemidler bliver forbudt at anvende og havde stående på bedriften pr. 31. december 2022. Derfor skal man sørge for, at få brugt midlerne i…
Svampe- og skadedyrsbekæmpelse i hestebønner Chokoladeplet og bedebladlus er de mest tabsgivende skadevoldere i hestebønner. Chokoladeplet og hestebønnebladplet kan optræde med kraftige angreb i år med fugtige forhold omkring blomstring. Svampesygdomme Hestebønner kan angribes af chokoladeplet, hestebønnebladplet, vikkeskimmel og rust. Rust optræder ofte så sent, at angreb har mindre betydning. Signum, Pictor Active, Amistar, Orius…
Ny lov giver udfordringer med godkendelsen af glyphosat-produkter Der kommer nye etiketter med nye registreringsnumre, så vær opmærksom på hvornår der skal være ryddet op. Den nye lov om anvendelse af langsomt nedbrydelige midler på befæstede og stærkt permeable arealer (arealer hvor øverste jordlag er fjernet og anlagt med brolægning, fliser, spor, grusveje eller lign.)…
Sengødskning af hvede til brød Der skal et stort brødtillæg til før det er en forretning at hæve proteinindholdet i hveden, med en kvælstofpris på 16 til 18 kr pr. kg N. Hvis man vil avle brødhvede, er det afgørende at sikre en tilstrækkelig mængde af protein i kernen ved høst. Men med de priser…
Aktuelt i marken uge 21 Vinterbyggen blomstre og vinterrapsen er snart afblomstret. Der er kommet lidt mere regn, men sygdomstrykket er fortsat lavt Vinterhvede Vinterhveden er nået st. 40, hvor fanebladet er fuldt udviklet og begynder at strække sig. I denne uge er der ikke indberettet nogen tilfælde af brunrust eller gulrust i registreringesnettet. Du…
Stigende foderpriser sender landbrugets BFI i bund Landbrugets bruttofaktorindkomst (BFI) tog et gevaldigt dyk i 2021 med et fald på 31 pct. Den foreløbige opgørelse landede på 21,9 mia. kr., hvor bruttofaktorindkomsten i 2020 var på 31,7 mia. kr. Dykket skyldes ikke en nedgang i erhvervets aktivitet, men voldsomt stigende foderpriser, som har forøget landbrugets…
Aktuelt i marken uge 20 Der er fuld fart på i marken, så vær klar til fanebladsbeskyttelse i vinterhveden Vinterhvede Vinterhveden varierer noget i udvikling og går fra st. 32-37, hvor st, 37er der hvor fanebladet lige er synligt. Enkelte steder er der udløst bekæmpelse af meldug i sorterne Graham, Heerup, Kvium, Pondus, Rembrandt og…
Ukrudt i roemarken Fokus på græsukrudt Ukrudtsbekæmpelse i roerne Spændet mellem først sået roer og sidst sået roer er ikke blevet mindre, efter at mange har sået om. Derfor er det vigtigt, at du tilpasser dine roesprøjtninger til lige præcis den pågældende mark og ikke nødvendigvis køre samme behandling i alle marker. Radrensning inden den…
Aktuelt i marken uge 19 Nu er der endelig udsigt til regn Vinterhvede Hveden er stadig i st. 31-32 og der er stadig ikke registreret sygdomme, der har udløst bekæmpelse. Septoria ses kun på de nedre blade og angrebene er langt svagere end tidligere år, grundet det tørre vejr. Men med udsigt til regn, er…
Svampebeskyttelse af fanebladet med Balaya Strategi til svampebeskyttelse i vinterhvede Balaya må anvendes 1 gang pr sæson og kun i strækningen fra stadie 33 – 40 (fra det 3. knæ kan findes og frem til umiddelbart efter fanebladet er fuldt udviklet). Der må anvendes op til 1 ltr/ha fra stadie 33-37 og op til 1,5…
Aktuelt i marken uge 18 Det tørre vejr mindsker svampeangreb og virker vækstregulerende, i rapsen anbefales det dog stadig at svampebekæmpe Vinterhvede Hveden er i st. 31-32 og det tørre vejr har medført at der er ikke sket den store udvikling af sygdommei marken siden sidste uge. Der er ikke registreret nogen sygdomme, så der…
Svampebekæmpelse i vinterraps Er der normalt behov for svampebekæmpelse i vinterraps? Læs om sygdomme, midler og vores anbefalinger. Ved svampebekæmpelse under blomstring er det primære mål knoldbægersvamp, men der ønskes også effekt på skulpesvamp og gråskimmel. Tidligere i år blev der rapporteret om fund af lys bladplet enkelte steder på midt- og Vestsjælland, men det…
Se efter trips i rug, triticale og vinterbyg Ved begyndende skridning kan tripsene skade ved at suge indvendigt på bladskederne. Lige før begyndende skridning af rug, triticale og vinterbyg er det aktuelt at kontrollere marken for angreb af trips (se billede 1). Trips optræder i varmt vejr, ofte flest i rug og triticale. Tripsene skader…
Naturtjek Til dig der ønsker at forbedre biodiversiteten på din bedrift Hvad er et Naturtjek? Med et Naturtjek får du indblik og læring om den eksisterende natur og biodiversitetens værdi på din bedrift. Sammen med en uddannet Naturtjek konsulent vil i sammen gennemgå din bedrift med arealvandring. Du vil under besøget få konkrete råd om…
Aktuelt i marken uge 17 Hvede Hveden står nu i st. 30 til 31. Enkelte er i st. 32, hvor vækstregulering skal overvejes. Det er dyrkningshistorikken (tidlig såning, org. gødning o. lign), samt sorten der er afgørende. De mest blødståede sorter som Kvium, Chevignon og Momentum, vil vi helt klart anbefale at vækstregulere, medmindre en…
Aktuelt i marken – uge 16 Ukrudtsbekæmpelse i vårsæd, skadedyr og svampebekæmpelse i vinterraps, svampebekæmpelse i vinterbyg Ukrudtsbekæmpelse i vårsæd Langt hovedparten af vårbyggen er spiret frem og der skal skabes et overblik omkring hvilke ukrudtsarter der skal bekæmpes. Det gælder om at have lidt tålmodighed, og afvente så al ukrudt er spiret frem. Specielt…
Vækstregulering vintersæd Strategi og anbefalinger Vækstregulering af korn udføres for at undgå lejesæd, der kan koste udbytte, forringe kvaliteten samt øge omkostninger til høst og tørring. Følgende forhold øger risikoen for lejesæd blødstrået sort, tidlig såning, stor udsædsmængde, milde vintre, tidlig og stor kvælstoftildeling. Brug også dine egne erfaringer fra tidligere år – er der…
Ukrudtsbekæmpelse i ærter Bekæmpelse af ukrudt i ærter kræver god timing for at opnå sikker effekt, der kan sikre mod høstbesvær og opformering af ukrudt. Målet er at bekæmpe ukrudt tilstrækkeligt effektivt til at eventuelt restukrudt ikke bliver til gene ved høsten, eller at der sker en uhensigtsmæssig opformering af ukrudt. Udbyttemæssigt betyder ukrudt ikke…
Sådan går det med ansøgninger på grundbetaling, ekstensivering med slæt og målrettet regulering Ansøgningsrunden nærmer sig sin afslutning, og vi har stort fokus på at hjælpe ansøgningerne ind før fristen. Du kan stadig nå at søge tilskud til ekstensivering med slæt og målrettet regulering. Landbrugsstyrelsen har modtaget mange fællesskemaer. Vi arbejder på højtryk med at…
Så er det NU, du skal lave DIN BNBO-aftale Så er det NU, du skal lave DIN BNBO-aftale Boringsnære beskyttelsesområder er områder nær drikkevandsboringer, der skal beskyttes. Kommunen vurderer, hvor der er BNBO-områder, deres størrelse, og hvilke tiltag der kan være nødvendige. Det kan eksempelvis være at flytte en vaskeplads, ikke anvende pesticider eller noget…
Ukrudtsbekæmpelse i vårsæd Løsninger med bred effekt i vårbyg og vårhvede Mange har sået vårsæd i den lange tørre periode vi har haft i marts. De kolde nætter giver en langsom fremspiring af både afgrøder og ukrudt. Den tidlige såning giver en lang fremspirings periode for ukrudtet, så en delt strategi med tidlig anvendelse af…
Omgå din kemi med omtanke Påfyld din kemi i marken og undgå punktkilder De seneste år er der fundet flere tilfælde af forurenet drikkevand. Det er derfor vigtigt at du følger anvisningerne for brugen af kemi. Hvis du ikke har en vaskeplads med tæt bund og opsamling, så fyld vand på hjemme og kemien i…
Aktuelt i marken uge 14 Status på græsukrudt og skadedyr Der har været begrænset aktivitet i de etablerede afgrøder grundet de lave temperaturer, men i de først sået vårbygmarker, begynder byggen nu at spire frem og for roerne ses marker med 1 cm rodspirer. Med den nedbør, vi har fået nu, vil den spredte gødning…
Fristen for gødningsregnskab, sprøjtejournal og IPM skema er torsdag d. 31 marts Kontakt din planteavlskonsulent NU hvis du mangler at indberette Vi sidder klar til at hjælpe med at lave dit gødningsregnskab og indberette din sprøjtejournal for perioden 2020/21. Hvis du er i tvivl om det er indberettet, så tøv ikke med at kontakte os.…
Erfagruppe med fokus på pløjefri dyrkning og reduceret jordbehandling Få ledige pladser Glæd dig til et netværk med fagkollegaer hvor fokus er pløjefri dyrkning og reduceret jordbehandling. Der er stor interesse for dette område og interessen har fra begyndelsen været stor, men der er stadigvæk et par ledige pladser i erfagruppen. Vi holder første møde…
Gødning til vårbyg Læs om den optimale mængde gødning til malt- og foderbyg En god etablering og optimal vækst fra starten er grundlaget for at opnå høje udbytter i vårbyg. Det er selvfølgelig vigtigt at beslutte, om det er foder- eller maltbyg der skal dyrkes, da der er forskellige anbefalinger til mængden af den tildelte…
Aktuelt i marken Foråret er kommet og der er gang i væksten derude Raps Violette blade Igen i år ser vi violette blade i rapsen, hvilket skyldes en ubalance mellem top og rod: Solen skinner så toppen er aktiveret men jorden er kold så roden står stille. Derved ophobes der anticyaniner i bladene som hermed…
Det er sæson for markbesøg Book et eller flere besøg allerede nu og få rabat Ved et markbesøg af din planteavlskonsulent, kan vi snakke om optimale planteværnsløsninger, aktuelle problemstillinger i marken, mulighederne for at dyrke andre afgrøder, næste års sædskifte samt sortsvalg, planlægge sprøjteplanen for efteråret etc. Planteavlskonsulenterne står klar til at komme ud og…
Gødskning af vintersæd Hvilken tildelingsstrategi skal du vælge? Gødskning af vintersæd Vintersæden er kommet, for langt hovedparten, godt igennem vinteren, for langt hovedparten af markerne og har formentlig fået første tildeling af gødning. Hvis ikke det er tilfældet så er det på høje tid. N-prognosen viste et rent nul, så den store mængde nedbør i…
Vær klar med Mangan når vejrudsigten tillader det Vejret er blevet varmere og så snart nattefrosten er ovre, kan du komme ud og køre mangan Gå dine vintersædsmarker igennem og tjek dem på de steder, hvor du har erfaring for, at der kan forekomme manganmangel. Hvis du konstaterer manganmangel, skal du behandle hurtigst muligt. Af…
Husk at I selv skal indberette IPM skema Fristen er 31 marts Alle der indberetter sprøjtejournal skal også indberette et IPM skema. Læs mere her I skal bruge jeres NemID og logge ind på sji.mst.dk Husk at i ikke kan svare forkert. Der bliver trukket data fra jeres indberettede sprøjtejournal, så det meste af IPM…
Gødskning af vinterraps forår 2022 Med det tidligere forår, så er første tildeling formentlig allerede udført og gerne ud fra, at ved kraftige rapsplanter er N-tildelingen reduceret. Specielt i år kan I godt nå at kikke på, om det kan betale sig at reducere i N-tildelingen ved anden tildeling. Flere forsøg har vist, at en…
Se kvælstofprognosen for 2022 En ellers tør vinter, der blev afsluttet med en regnfuld februar i 2022, har medført, at årets kvælstofprognose ender med 0 kg kvælstof over hele landet. Den ellers tørre vinter kombineret med en meget våd februar måned i 2022 betyder, at der i år ikke skal korrigeres for hverken mere eller…
Ukrudtsbekæmpelse i vintersæd – fokus på græsukrudt Læs om resistens i ukrudtsarter, optimale doser, blandinger og temperatur forhold Vintersæden kom godt i gang i efteråret og står fint her i starten af marts. De fleste fik lavet deres ukrudtsbehandling i efteråret – typisk med løsninger der indeholder Boxer og DFF, og nogle med Mateno Duo.…
Ukrudtsbekæmpelse i frøgræs Målret bekæmpelsen af ukrudt i frøgræs mod de arter, hvis frø ikke kan renses fra græsfrøene, giver udbyttetab eller høstbesvær. Enårig og alm. rapgræs er et alvorligt problem i de fleste arter af markfrø, fordi arterne påvirker kvaliteten i den høstede vare og ikke eller kun vanskeligt kan frarenses. Frø fra bredbladede…
Samsåning og placeret gødning i vårsæd Forsøg viser et merudbytte med samsået og placeret handelsgødning Når snakken falder på vårsæd, fx vårbyg, havre eller vårhvede, så er der ganske tydelige beviser på, at placering eller samsåning med handelsgødning giver et sikkert merudbytte. Med den større frekvens af mere tørre forår, er placering klart at foretrække,…
Konferencen om fremtidens vandplaner er skudt i gang Formand for Landbrug & fødevarer Søren Søndergaard understregede indledningsvis på konferencen vigtigheden af, at vandplanerne blev taget op til revision. – Vi er glade for denne second opinion. For det er helt afgørende, at vi får en saglig diskussion af blandt andet de marine virkemidler. Der er…
Gødskning af frøgræs forår 2022 Korrekt gødskning af frømarken er afgørende for økonomien i frødyrkning. Mangel på næringsstoffer medfører for lavt udbytte og for meget gødning er en unødig omkostning. Vinteren 2021/22 har indtil nu været mild og det er nu på tide at planlægge gødskningen af de tidlige arter som engrapgræs og rødsvingel, medens…
Kom med til online informationsmøde om ny ansøgningsrunde for multifunktionel jordfordeling Hør om mulighederne for multifunktionel jordfordeling, få gode råd til ansøgningen og stil spørgsmål til en kommune, der allerede har søsat et multifunktionelt projekt. Mødet bliver afholdt via Skype 7. marts 2022 kl. 9:30-11:00. Klik her hvis du vil vide mere
Nu kan flere få hjælp til at løse jord-kabale til omfattende forandringer af landskabet Landets kommuner får en ny mulighed for at søge om multifunktionel jordfordeling, der både gavner klima, miljø og landbrug og øger borgernes mulighed for at nyde naturen. Mere end hver 10. kommune har allerede kastet sig ud i et multifunktionelt jordfordelingsprojekt,…
Bæredygtighed Indlægget Økonomisk bæredygtighed fra årets planteavlsmøde er en gennemgang af bæredygtighed og andre begreber. Hvis du har spørgsmål til indlægget så kontakt økonomikonsulent Zwanita Reinders på tlf.: 5679 1916 eller mail: zr@ostdansk.dk. Læs mere her
Færre søer i svinebestanden Svinebestanden 1. januar 2022 Bestanden af søer i Danmark var 1.020.000 stk. 1. januar 2022, hvilket er 1,4 pct. lavere end på samme tidspunkt sidste år. Heraf var der 207.000 diegivende søer, som i gennemsnit havde 12,5 pattegrise, dvs. 2.592.000 pattegrise. Strukturelt har den danske sobestand svinget i et snævert interval…
Planteværn Indlægget Planteværn 2022 fra årets planteavlsmøde indeholder emnerne: Kort tilbageblik, ukrudt i vinter- og vårsæd, svampebekæmpelse i byg og hvede, de nye triazol-regler, vækstregulering, kort om raps og sukkerroer. Hvis du har spørgsmål til emnerne så kontakt din planteavlskonsulent eller Julie Torp-Thomsen på tlf.: 56791920 eller mail: jtt@ostdansk.dk. Læs mere her
Regler for EU-støtte Indlægget Regler for EU-støtte 2022 og 2023 fra årets planteavlsmøde omhandler de muligheder, vi forventer, landbrugsreformen åbner op for. Hvis du har spørgsmål så kontakt din planteavlskonsulent eller Maja Folmer-Petersen på tlf.: 5679 1928 eller mail: mfp@ostdansk.dk. Læs mere her
Gødskning Gødningsprisen er historisk høj, spørgsmålet er derfor om der skal ændres på gødskningsstrategien, og hvad man kan gøre for at spare på N, P (og K) Der kan spares ved at placere handelsgødning til vårsæd og ved bedre udnyttelse af husdyrgødning og eventuel at dyrke bælgplanter, der ikke har noget kvælstofbehov. Der er en…
Karakter for foderværdi i kornsorter Årets karakterer for foderværdier i kornsorter fastsættes på baggrund af høståret 2021, og det efterfølgende analytiske arbejde, som foreligger i november – december måned. Der gives en karakter fra 1-9, hvor 9 indeholder den største foderværdi. Årets sortsvalg Artsvalget for året er faldet på vinterbyg, vinterhvede, havre og vårbyg. Ønskes…
Præcisionslandbrug Indlægget om præcisionslandbrug handlede blandt andet om CropManager og præcisionslandbrug som et alternativ til efterafgrøder. Tryk på linket nedenunder. Her kan du se de anvendte slides. Har du spørgsmål til emnet, kan du kontakte planteavlskonsulent Thomas Laugesen på e-mail: tla@ostdansk.dk eller mobil: 30 24 74 20. Læs mere her
Er du vores nye planteavlskonsulent? Klik her og læs jobopslaget. Vi glæder os til at høre fra dig.
Nu er dørene åbne for ansøgningsrunden 2022 Årets ansøgningsrunde er begyndt og løber til og med 22. april kl. 23.59. Landbrugsstyrelsen har samlet en række nyttige links, så du har alt til din ansøgning lige ved hånden. Du kan også læse om ændringer i fællesskemaet siden sidste år. Klik her hvis du vil vide mere.
Økologisk arealtilskud og pleje af græs- og naturarealer: Gode råd når du søger udbetaling af tilskud Du skal huske at søge udbetaling af tilskud, hvis du har et tilsagn om økologisk arealtilskud eller pleje af græs- og naturarealer. Her er en række gode råd, særligt til dig, der endnu ikke har fået det tilsagn, som…
Udbringning af fast organisk gødning Fra 1. februar er det tilladt at udbringe fast gødning på alle jordbundstyper Den 1. november 2021 kom der nye regler for udbringning af fast organisk gødning, som betyder at hvis der er etableret vinterafgrøde, så har det været tilladt at udbringe fast organisk gødning siden den 1. november på…
Efterafgrøder er godt for klima og miljø Ud over de pligtige efterafgrøder, som nu også kan indeholde bælgplanter, vil en etablering af ekstra frivillige efterafgrøder kunne gavne klima og miljø yderligere, lyder det fra SEGES. Hovedformålet med at etablere efterafgrøder i marken, er at mindske udvaskningen af næringsstoffer og dermed mindske næringsstofforurening af vandmiljøet. Efterafgrøder…
Udbringning af husdyrgødning Læs om udbringningsteknikker og lovkrav til udbringning af husdyrgødning Endnu engang nærmer vi os den 1. februar hvor det igen er lovligt at udbringe gylle på markerne. Det er reglerne i Husdyrbekendtgørelsen der gælder for flydende husdyrgødning, afgasset biomasse, ensilage- og restvand, samt affald. I tabel 1 kan i se hvilken udbringningsteknik…
Havresorter 2022 Udbytte resultater fra årets landsforsøg og anbefaling af sorter Der er i 2021 afprøvet 11 havresorter i otte gennemførte Landsforsøg og resultater for de markedsførte sorter er vist her i tabel 1. Det højeste udbytte blev høstet i sorten Caddy med 69,5 hkg/ha. Den følges herefter af sorterne Symphony og Delfin. Poseidon der…
Ny reform giver nye krydsoverensstemmelseskrav (KO) Fra 2023 ændres det nuværende krydsoverensstemmelse (KO) til konditionalitet. Grundlæggende dækker de to begreber over det samme, nemlig en række krav, som ikke er støttebetingelser, men krav, som støtteansøgerne skal overholde for ikke at blive trukket i sin støtte. Krydsoverensstemmelse eller som det nu skal hedde, konditionalitet dækker dels…
Vårhvede sorter 2022 Se udbyttetal og sygdomsmodtagelighed i vårhvede sorter I de 6 sortsforsøg lavet i 2021, blev det højeste udbytte høstet i sorten Thorus, med 68,6 hkg/ha. Den følges herefter af sorterne Kapitol og Alondra der lå lidt lavere (se tabel 1). Tabel 1: Markedsførte vårhvedesorters udbytte, dyrkningsegenskaber og sygdomsmodtagelighed. *karakter: 0= ikke modtagelig…
Valg af hestebønne sorter Vores anbefalinger for valg af hestebønnesort Hestebønner og markært er stadig stigende afgrøder på de danske marker. Det skyldes bla. det større fokus og interesse der er omkring lokalt producere protein som alternativ til sojaskrå og efterspørgsel af non-GMO foder til grise og malkekvæg, samt plante-protein i fødevareindustrien. Samtidig er der…
Valg af markært sort Læs om vores anbefaling vil valg af markært Markært er stadig stigende afgrøder på de danske marker. Det skyldes bla. det større fokus og interesse der er omkring lokalt producere protein som alternativ til sojaskrå og efterspørgsel af non-GMO foder til grise og malkekvæg, samt plante-protein i fødevareindustrien. Samtidig er der…
Den nye landbrugsreform-det ved vi indtil videre. Det forventes, at EU-Kommissionen endeligt godkender de danske støtteordninger i løbet af 2022, så du skal være opmærksom på, at der indtil året er omme stadig kan ske ændringer. Grundbetaling – Arealstøtte Betingelserne for grundbetaling vil ligne dem vi kender fra i dag, dog med enkelte afvigelser. Der…
Vær opmærksom på dette når betalingsrettighederne afskaffes i 2023 Har du forpagtet eller bortforpagtet jord, så vær opmærksom på ændringer i udbetaling af støtte fra 2023. Som en del af den nye landbrugsaftale blev det den 4. oktober 2021 vedtaget, at afskaffe betalingsrettighederne. De betalingsrettigheder, du råder over efter ændringsfristen 17. maj 2022, vil automatisk…
Priser på plantenyt i 2022 Abonnement på Plantenyt sikrer, at du er helt opdateret på det nyeste inden for planteavl. Gode grunde til at læse Plantenyt: Du bliver opdateret på, hvad der rører sig i marken og på relevante regelændringer. Du kan læse om fx nye sprøjtemidler og valg af sorter indenfor de mest dyrkede…
Plantekongres 2022 i Herning er aflyst Men afløses af et online event På grund af Corona-situationen aflyses Plantekongres 2022, som vi kender den, men den afløses af et online event. Programmet er udvidet og strækker sig nu over flere dage. Se programmet her Tilmeld dig her til plantekongres 2022 Vi ses online: Den 12. januar…
Vigtige datoer januar 2022 Bliv opdateret på nye tilsagn og regler for brak Januar 2022 Tilsagn Økologisk Arealtilskud – nye tilsagn Deadline udsat til d. 6 januar for ansøgning om nye 3-årige tilsagn om Økologisk Arealtilskud og tillæg Pleje af græs- og naturarealer – nye tilsagn Deadline udsat til d. 6 januar for ansøgning om…
Nye restriktioner for flere triazol-svampemidler Hold styr på indholdet af triazoler i dine svampemidler Når der bruges svampemidler med indhold af et af aktivstofferne tebuconazol, difenoconazol eller mefentrifluconazol (se hvilke midler der indeholder disse aktivstoffer i tabel 1 herunder), så er der risiko for, at en fælles nedbrydningsmetabolit – 1,2,4 triazol – kan udvaskes i…
Østdansk Landboforening ønsker alle et godt nytår
Økologiadministrationen har tilføjet rettelser til økologivejledning 2022 Der er foretaget rettelser i økologivejledning 2022. Læs mere på Landbrugsstyrelsens hjemmeside, hvor du også kan finde den nye version af økovejledningen 2022. Tryk her.
Julevagten i Østdansk Landboforening Du får lige julevagten en gang til. Rigtig godt nytår.
Nytårskuren hos Østdansk Landboforening er aflyst Kære deltager i Nytårskuren 14. januar 2022 Vi er på grund af corona desværre blevet nødsaget til at udsætte Nytårskuren. Vi forventer, at den vil blive rykket til slutningen af marts – start af april 2022. Hvis dette skulle medføre, at I ikke kan deltage, må I meget gerne…
Julevagten i Østdansk Landboforening Vi ønsker dig en glædelig jul.
Økonomien i landbrugets produktionsgrene 2020 Græsfrø et godt alternativ til korn For græsfrø, var økonomien med en jordrente på 2.056 kr. pr. ha lidt ringere end i 2019. Jordrenten har været positiv de seneste 10 år og suppleres af arealtilskud (EU-støtte), der som basis gav 1.882 kr. pr. ha i 2020. Græsfrø er en styrkeposition…
Giv os besked, hvis du har ændret i ejerforholdet på din bedrift i 2021 Hvis der var ændringer i ejerforholdet på din bedrift i 2021, skal du huske at sende en erklæring om producentskifte og en erklæring om slagtepræmie til os senest 20. januar 2022. Fristen for at sende en erklæring om producentskifte og en…
Godkendelsen for svampemidlet Comet Pro er udvidet til sukkerroer Der er gode nyheder til roedyrkerne! Comet Pro har fået udvidet godkendelsen til også at omfatte sukkerroer. Der må maks. anvendes 2 behandlinger pr. vækstsæson og maks. i alt 0,625 l pr. sæson. Der skal være mindst 21 dage mellem to behandlinger. Sprøjtefristen er 28 dage.…
Nye kurser 2022 Tjek arrangementskalenderen Sprøjtekurser i januar ADR kurser i februar Hvornår skal du have opdateret dit sprøjtebevis? Opfølgningskurset gælder i 4 år. Er du blandt dem, der sidst var på opfølgningskursus i 2018 eller tidligere, skal du have fornyet dit bevis her i 2022. Se efter datoen på dit kursusbevis, hvis du er…
Forsøgsopgørelse 2021 Ny beretning om svampesygdomme i raps I forsøgsopgørelsen herunder, finder du resultater fra de forsøg som Østdansk Landboforening har udført i løbet af året 2021. Ny beretning Svampesygdomme i vinterraps Generelt Forord 2021 Forsøgsoversigt 2021 Gødskning Stigende svovlmængder til vinterhvede Sorter Vårbyg sorter Vinterbyg sorter Vinterhvede sorter Ukrudtsbekæmpelse Forskellig rækkeafstand i vårbyg Ukrudtsstrategier…
Julevagten i Østdansk Landboforening Vi ønsker dig en rigtig glædelig jul.
Østdansk er foran når det gælder plantebasserede fødevarer Plantebasserede fødevare vinder frem og vi vil gerne bygge bro mellem landmænd og fødevarevirksomhederne I efteråret afholdte Østdansk Landboforening et fyraftensmøde om plantebasserede fødevarer for landmænd og producenter. Virksomhederne Dryk og Naturli kom og fortalte om deres erfaringer og AgriWatch bragte efterfølgende denne artikel om arrangementet: Landboforening…
Nye regler omkring registrering af heste Alle heste skal nu registreres i CHR. Læs mere her om “hvor & hvordan” det skal gøres. Det er blevet besluttet i EU, at alle heste skal registreres i CHR og det skal ske hurtigst muligt. De skal registreres på Landbrugsindberetning.dk og du skal oplyse følgene informationer: 1) CVR-…
Gennemgå dine markkort for registreret §3 natur Nye regler omkring §3 træder i kraft d. 1 juli 2022. Hvis du har overlap mellem mark og §3, er det VIGTIGT du får vurderet om indtegningen skal rettes hurtigst muligt. Paragraf 3 Naturbeskyttelseslovens § 3 omfatter en række naturtyper, f.eks. eng, overdrev og strandeng, som ofte er…
Forsøgsopgørelse 2021 Nye beretninger om ukrudtsstrategier I forsøgsopgørelsen herunder, finder du resultater fra de forsøg som Østdansk Landboforening har udført i løbet af året 2021. Nye beretninger Ukrudtsbekæmpelse Forskellig rækkeafstand i vårbyg Ukrudtsstrategier i sædskiftet Generelt Forord 2021 Forsøgsoversigt 2021 Gødskning Stigende svovlmængder til vinterhvede Sorter Vårbyg sorter Vinterbyg sorter God læselyst!
Hvad må dit sukkerroefrø koste? Det afhænger af sortens formåen og afstand til fabrik! Cascara KWS er den sort, der kommer ud med årets bedste økonomiske udbytte. Sorten er en NT-sort (nematode tolerant)og frøet er derfor dyrere, end hvis det havde været en RT-sort (rhizomania tolerant). Dette gør at sorter med lavere økonomisk udbytte, men…
SEGES arrangere regionalt planteavlsmøde Hør om fremtidens planteproduktion og de mange udfordringer og muligheder, som landbruget står overfor På mødet kan du høre om det faglige og politiske arbejde, som bliver lavet i L&F’s plantesektor og aktuelle faglige problemstillinger fra SEGES. Arrangementet finder sted 8 december kl 19:00 – 21:30 hos VKST, Fulbyvej 15, 4180…
Snart kommer økologikongressen Om 2 uger slår man dørene op til årets Økologikongres. Skal du med? Husk at printe din adgangsbillet og tage den med til kongressen, hvor du får en keyhanger med en lille plasticlomme til at have den i.Hvis du har glemt at tilmelde dig, så kan du stadig nå det. Tilmeld dig…
Nye ændringer til EU’s liste over værtplanter for bakterien Xylella fastidiosa EU’s hasteforanstaltninger mod indførsel og spredning af Xylella fastidiosa indeholder en liste over værtplanter for karantæneskadegøreren. Listen ændres løbende i takt med mere viden om, hvilke Xylella-underarter der angriber hvilke plantearter, samt i takt med at bakterien findes i nye plantearter. Læs hele nyheden…
Hvad betyder høje priser på kvælstof og fosfor for gødningsplanen i 2022? Få indblik i den optimal kvælstofmængde – udbytte vs. kvælstofpris Vi oplever stadigt stigende og historisk høje gødningspriser, samt et begrænset udbud af gødning. Hvad der sker og hvordan man skal forholde sig i forhold til indkøb af gødning, kan være svært at…
Opfriskning af de nye regler for udbringning af fast husdyrgødning Reglerne for udbringning af fast husdyrgødninger ændres pr. 1 november 2021 Efter 1. november bestemmer din jordtype hvornår du må udbringe fast husdyrgødning – gælder både for de afgrøder der allerede er etableret og forud for vårafgrøder Jordtype Dato for udbringning af fast husdyrgødning JB…
Mange sprøjtemidler forbydes de kommende måneder Ryd op i tide og undgå bøde! Som tidligere omtalt i Plantenyt, er det meget vigtigt at få gennemgået kemirummet og få ryddet ud i de produkter som ikke længere er tilladt eller som forbydes inden næste sæson. I tabellen herunder er listet alle de produkter der er forbudte…
Forlænget frist for at indsende billeder af røde marker Den nye frist er fredag 29. oktober Fristen er forlænget for at indsende høringssvar for landbrugere, der har røde marker. Tjek, at du har den seneste version af vores app, og følg denne guide, hvis du fortsat har problemer.
Aktuelt i marken Rapsjordloppens larve – Bladlus – Ukrudtsbekæmpelse i vintersæd Rapsjordloppens larve – er bekæmpelse stadig aktuel? I registreringsnettet hvor konsulenterne optæller antal rapsjordlopper rundt i hele landet, er skadetærsklen overskredet i ca 20 % af de ubehandlede marker. Mange har allerede behandlet, men hvis der ikke behandlet og der tidligere er registreret større…
Kerb i vinterraps – hvordan skal du gøre? Der er desværre ikke udsigt til, at der kommer mere Kerb til denne sæson. Forhandlerne melder udsolgt, så hvis du ikke har fået Kerb hjem, kan bedste mulighed være at handle ”med naboen”. Billedet viser en tynd rapsmark med store græsproblemer – primært væselhale. Med dette ukrudtstryk…
Kender du risikoen for aksfusarium i din hvede? Se hvilke sorter der er mindst modtagelig overfor aksfusarium Aarhus Universitet, Flakkebjerg har igen i år undersøgt en række vinterhvedesorters modtagelighed for aksfusarium. Sorterne testes i forsøg, hvor fusarium smitstof tilføres i akset under blomstring. Risiko for smitte med aksfusarium er størst i de år, hvor der…
Aktuelt i marken uge 42 Status på rapsjordlopper og lus i vintersæd, efterafgrøder og slåning af græsmarker Rapsjordlopper Forekomsten af rapsjordlopper er aftagene. Men hvis du fanger 25 rapsjordlopper pr. fangbakke indenfor tre uger, så skal du bekæmpe nu (hvis du ikke allerede har gjort det). Hvis du ikke bruger fangbakker, anbefales det at sprøjte…
Vi dyrker flere kartofler, men færre af dem havner på middagsbordet Spisekartoflen taber terræn på de danske kartoffelmarker. I stedet dominerer dyrkningen af kartofler til kartoffelmel. Det viser nye tal fra Landbrugsstyrelsen. Læs videre her.
Se bort fra teksten i enkelte breve: Ansøgningsfristen for nye tilsagn er 3. december 2021 Økologisk Arealtilskud og Pleje af græs- og naturarealer Landbrugsstyrelsen har i maj og juni 2021 udsendt enkelte breve for ordningerne Økologisk Arealtilskud og Pleje af græs- og naturarealer, hvoraf det fremgår, at fristen for at søge nye tilsagn er 21.…
Nu kan du se betalingsrettighedernes værdi for 2021 i Tast selv Hvert år justerer Landbrugsstyrelsen betalingsrettighedernes værdi i danske kroner efter den eurokurs, som gælder 1. oktober i ansøgningsåret. Du kan nu se årets værdi for dine betalingsrettigheder i Tast selv, og du får også et brev om, hvordan de beregner dine rettigheders værdi. Læs…
IPM-skema for 2020-21 er åbent for indberetning Alle der har krav om indberetning af sprøjtejournal skal nu også udfylde et IPM skema. Læs om hvordan skemaet skal udfyldes og formålet med IPM. Miljøstyrelsen giver i disse dage besked til de landmænd, de vurderer, skal udfylde det nye IPM skema. Som en del af aftalen om…
Aktuelt i marken uge 40 Tjek op på bladlus i vintersæd Med eller uden Kerb – hvad gør vi? Jordloppens larve – hvornår anbefales bekæmpelse? Aksløberens larve. Hvordan ses angreb i marken? Bladlus i vintersæd skal vi fortsat være opmærksomme på. I Registreringsnettet som Østdansk igen i år deltager i, er der fundet bekæmpelsesbehov i…
Plantewebinar Følg med i 10 spændende webinarer – hver torsdag frem til jul Den valgte artikel kræver, at du har et betalt abonnement. Gå ind på din profil og tilmeld dig eller bestil dit abonnement her. Min profil
Landbrugerne får længere tid til at søge arealstøtten i 2022 Der er godt nyt til de tusinder af landmænd og landbrugskonsulenter, der hvert forår bakser med skemaer og ansøgninger for at få arealstøtte. I 2022 får de en lille uge ekstra til at få fællesskemaet afsted, melder Landbrugsstyrelsen. Læs mere på Landbrugsstyrelsens hjemmeside.
Aktuelt i marken uge 39 Sen ukrudtsbekæmpelse og vær opmærksom på mangan mangel Det lune og tørre septembervejr bliver afløst af mere kølige efterårstemperaturer og regnfuldt vejr den kommende uges tid. Samtidig er mange vintersædsmarker som er sået midt i september, klar til at blive ukrudtsbehandlet. I kan ikke komme for tidligt med jeres ukrudtsbekæmpelse…
Hvor er der behov for efterårsgødskning af vintersæd? Generelt er der ikke behov for efterårsgødskning af vintersæd. Men i marker med lave fosfortal, manganproblemer og lav kvælstofforsyning kan placering af gødning være aktuelt. Nye regler Vær opmærksom på at der er indført regler om, at der maksimalt må anvendes 15 kg N pr. ha og…
Tilpas udsædsmænden af vintersæd til såtidspunktet Få råd om optimal udsædsmængde og gradueret udsædsmængde Såningen er godt i gang de fleste steder, noget vintersæd er sået tidligt inden 7. september som alternativ til efterafgrøder og i disse dage bliver der sået meget vintersæd. En del steder vil senere såning også være aktuel, det kan for…
Organisk gødning i efteråret / efter høst Læs om regler og teknik til udbringning af flydende og fast gødning Reglerne for udbringning er samlet i Gødningsanvendelsesbekendtgørelsen – herunder en opsummering på de vigtigste punkter: Flydende organisk gødning og bundfald Der må IKKE udbringes flydende husdyrgødning til vintersæd (korn) i efteråret. Til og med den 30.…
Tidlig ukrudtsbekæmpelse i vintersæd og information om sprøjteteknik Læs om bekæmpelse af græsukrudt med den rigtige sprøjteteknik Endelig ser det ud til vi får noget vand til markerne! Der er tørt mange steder, og det kniber med fremspiringen af sent sået raps. Græsukrudt i tidligsåede marker Samtidig falder temperaturen og vi får derfor gode forhold…
Rapsjordlopper, larver og vækstregulering Seneste nyt om rapsjordlopper og evt. vækstregulering Monitering og bekæmpelse Mange rapsmarker har nu 4 eller flere løvblade. Rapsen skades derfor ikke længere af bladgnav af de voksne lopper – nu er det jordloppernes larver der er mest relevante at kontrollere. Larverne borer sig ind i stænglerne og overvintrer her. Ved…
Aktuelt i marken uge 36 Læs om ukrudt og skadedyr i vinterraps og vores anbefalinger til bekæmpelse Ukrudt og skadedyr i vinterraps Det vekslende vejr i august har betydet, at rapsen er sået over en lang periode og en stor del i den sidste uge af august. Rapsen er mest følsom i etableringsfasen og skal…
Bælgfrugter hitter i høsten Arealerne med ærter, hestebønner og lupin boomer og er mangedoblet siden 2015. De populære planteproteiner kan erstatte kød på middagsbordet, skriver Landbrugsstyrelsen på deres hjemmeside. Mens mejetærskerne snurrer i sommervarmen og høster tonsvis af hvede, byg og rug, så gemmer høsten i år også på en ny tendens: Bælgfrugterne, der er…
Har du fået udbetalt penge af landbrugsstyrelsen nu? Har du også fået et eller flere breve, der viser en genberegning af betalingsrettighedernes værdi. Landbrugsstyrelsen har på baggrund af en revision fra EU-kommissionen konstateret, at betalingsrettighedernes værdi har været beregnet forkert i årene 2015-2019. De genberegner derfor din støtte for hvert af årene og udbetaler støtten…
Sortsforsøg i vinterhvede Se de nyeste resultater for sortsforsøgene i vinterhvede På forsøgsmarken i Karise har vi haft sortsforsøg for Landsforsøgene i vinterbyg, vinterhvede, og vårbyg. Resultaterne for vinterhvede er vist i tabel 1 herunder. Til sammenligning er vist udbytter fra tilsvarende sortsforsøg i Eskildstrup og i Holeby. I kolonnen med Landsforsøg er vist forholdstal…
Skadedyr i vinterrapsen? Se hvordan du kan kende forskel på jordloppe og snegle angreb i din raps og få styr på bekæmpelse! Jordlopper Det meste rapsudsæd der anvendes i år, er ikke bejdset med midler med effekt på rapsjordlopper. I flere marker vi har været i, er det nemt at finde angreb både af jordlopper…
Sortsforsøg vinterbyg På forsøgsmarken i Karise har vi haft sortsforsøg for Landsforsøgene i vinterbyg, vinterhvede, og vårbyg. Resultaterne for vinterbyg er nu kommet og er vist i tabel 1 herunder. Til sammenligning er vist det gennemsnitlige udbytte fra alle 7 forsøg i denne forsøgsserie. I kolonnen længst til højre er vist forholdstal (Fht) for udbytter…
Nye regler for gødskning i efteråret Vær opmærksom på kvælstofmængden efter 1. oktober Der er kommet nye regler for tilførsel af kvælstof til vintersæd (vinterhvede, vinterbyg, vinterrug og triticale) i efteråret 2021. Der må maksimalt tildeles 15 kg kvælstof pr. ha, og handelsgødning må kun anvendes til og med 1. oktober. Det vil sige at…