CO₂-rør på vej gennem Sjælland – hvad betyder det for dig?
Over 400 grundejere får brev om nedgravning af CO₂-rør fra Hovedstaden til Kalundborg – mange spørgsmål er stadig åbne

CO₂-transport i rør fra Hovedstaden til Kalundborg
Over 400 grundejere vil i den nærmeste fremtid modtage brev fra Evida. Baggrunden er et større infrastrukturprojekt, hvor der skal nedgraves et rør gennem private grunde og marker. Røret skal transportere CO₂ fra hovedstadsområdet til Kalundborg som led i Danmarks indsats for at reducere drivhusgasudledningen og nå de nationale klimamål.
Loven er vedtaget – men meget er stadig uafklaret
Selvom lovgivningen bag projektet er vedtaget, mangler der stadig en række bekendtgørelser og detaljer. Den præcise rørføringslinje er endnu ikke endeligt fastlagt, men en overordnet rute fra Greve til Kalundborg er skitseret. Før det egentlige arbejde kan begynde, skal der gennemføres feltundersøgelser, som tidligst kan føre til anlægsstart i slutningen af 2027.

Feltundersøgelser og rørføring
Feltundersøgelserne vil foregå i et bredt bælte, langt større end det område, der ender med at blive anvendt til den faktiske rørføring. Røret bliver stort – på niveau med de kendte gasrør – og forventes nedgravet med toppen i ca. 1,3 meters dybde. Der arbejdes med en forventet sikkerhedsafstand på op mod 100 meter samt et servitutbælte på 5 meter på hver side af røret.
Information og dialog med borgerne
Evida forventes at afholde stormøder og informationsmøder for berørte borgere, hvor der vil blive mulighed for at stille spørgsmål og få overblik over projektets omfang. Der er også udarbejdet en omfattende FAQ, som besvarer centrale spørgsmål om eksempelvis sikkerhed, nedgravning og rettigheder.
Linjeventilstationer og landskabsindgreb
Langs den 92 km lange rute vil der blive etableret et antal linjeventilstationer, der hver fylder omtrent som en villagrund. Disse opkøbes og omgives af grønne bælter for at mindske det visuelle og fysiske indgreb i landskabet.
Frivillige aftaler og kompensation
Målet er at indgå frivillige aftaler med lodsejerne på vilkår, der minder om ekspropriation. Det vil sige, at der tilbydes kompensation og aftalevilkår, som tager hensyn til indgrebets omfang og betydning for den enkelte grundejer.